Plate veće do kraja godine, penzije od 1. januara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2019, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plate veće do kraja godine, penzije od 1. januara

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je jutros da će penzioneri do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a da se povećanje penzija očekuje od prvog januara 2020. godine.

Mali je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati povećanje plata do kraja godine.

"Do kraja godine naši najstariji sugrađani treba da očekuju jednokratno 5.000 dinara, ako kalkulacije budu tačne, uz povećanje od 1. januara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << - videćemo koliko će biti shodno švajcarskoj formuli", kaže Mali.

Mali je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati povećanje plata do kraja godine.

"Do kraja godine biće povećanje plata u javnom sektoru, vrlo brzo za desetak dana, samo da pogledamo kako nam stoji budžet, do polovine septembra znaćemo koliki će procenat povećanja biti", istakao je Mali.

On je ukazao da postoji veliki broj izazova, usporava nemačka ekonomija, evrozona - sve to može da utiče na stope rasta naše ekonomije.

"Situacija u budžetu je takva da rezultati ekonomskih reformi iz 2014. godine daju za pravo da rezultate i efekat vratimo građanima Srbije kroz povećanje plata i penzija", istakao je Mali.

Kvalitet života po pitanju infrastrukture raste shodno tome da investiramo što više kroz nacionalni ivesticioni program, a sa druge strane, rekao je Mali, dodajući da "želimo da životni standard što pre dođe do nivoa koji je potreban".

"U decembru ćemo sa povećanjem plata imati prosečnu platu od preko 500 evra. Dakle, počeli smo sa 320, pre par godina, polako, ali sigurno, idemo ka podizanju životnog standarda bez ugrožavanja makroekonomske stabilnosti, kroz stabilne finansije", zaključio je Mali.

Ugledni časopis Fajnenšel tajms u najnovijem broju objavio je da Srbija privlači skoro 12 puta više stranih investicija nego ekonomije njene veličine.

"Ovo je veoma dobra vest za građane, samo u roku od tri nedelje dve dobre vesti. Najpre smo proglašeni za rekordera po pitanju broja stranih direktnih investicija, 107 prošle godine. Pre dva dana i po obimu investicija smo broj jedan u svetu, dominira kineska fabrika u Zrenjaninu", ističe Mali.

Rekao je da ga ohrabruje da je u prvih šest meseci ove godine imamo 1,9 milijardi evra stranih direktnih investicija što je 31,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.