Penzionerska pobeda teška šesto hiljada dinara

Izvor: Politika, 02.Nov.2010, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzionerska pobeda teška šesto hiljada dinara

Tomislav Obradović iz Čačka na sudu dokazao da mu je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje 15 godina zakidao mirovinu i dobio 588.112,34 dinara razlike

Čačak – Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje čačanskom penzioneru Tomislavu Obradoviću (77) isplatio je 588.112,34 dinara na ime razlike i to, u ovoj besparici, liči na bajku. Ali, da bi došao do svog novca čovek je morao čak četiri puta na sudu da dokaže da mu Fond već deceniju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i po zakida mirovinu.

– Pored duga, konačno sam dobio i novo rešenje za penziju pa ona sada, umesto 37.047, iznosi 47.103,10 dinara. Tu povišicu od deset hiljada delim dvojici unuka koji studiraju u Beogradu, a onih pola miliona stavio sam na knjižicu. Jesam se načekao, ali meni je ovaj spor davao posebnu volju za životom – kaže Obradović za „Politiku”.

On je pravo na punu starosnu penziju sa 40 godina staža stekao 1. marta 1995. godine a proveo je radni vek, izuzev jedne godine, u Čačanskoj banci. Tu je, kao ekonomista, godinama rukovodio službom za poslove sa stanovništvom i u mirovinu otišao sa utvrđenom penzijskom osnovom od 440,32 dinara.

– U najkraćem, od prvog dana zbog greške u obračunu isplaćivali su mi 78,62 odsto penzijskog osnova umesto 85 procenata, koliko mi pripada. To je bila i okosnica moje tužbe – veli sagovornik.

Obradović je, uz stručnu pomoć čačanskog advokata Mirka Jankovića, spor protiv Fonda pred Okružnim sudom u Čačku pokrenuo 1997. godine, a dobio ga marta 2003. Presudu je potvrdio i Vrhovni sud Srbije.

– Na osnovu toga, Filijala fonda u Čačku sačinila je novo rešenje o mojoj penziji ali opet sa greškom u obračunu, čime je u startu penzija umanjena 20,65 odsto. Protiv toga sam se žalio Direkciji Fonda u Beogradu i ta adresa je promenila procente za usklađivanje moje penzije. Ali, tako što je od 1. februara 1995. godine primenjen izmišljeni procenat rasta zarada od 3,00 odsto, koji uopšte ne postoji u pregledu usklađivanja penzija, i sa nizom novih grešaka.

U pomenutom rešenju Direkcije od 18. novembra 2004. godine, navodi penzioner, procenat rasta zarada od 1. marta 1995. godine od 10,36 odsto potpuno neobjašnjivo zamenjen je sa 1,10 odsto. Samo za njegovu penziju, u maju te godine, važi procenat rasta zarada od 4,42 umesto 4,40, u junu 9,12 umesto 9,10, u julu minus 0,30 umesto plus 8,90, u decembru 15,90 a ne 27,35 odsto koliko je zbilja sledovalo.

Obradović je i na dodatni, jednostavan način dokumentovao da su pomenuti procenti izmišljeni i izmešani na njegovu štetu: priložio je kopije obračuna drugih penzionera za tu godinu, među njima i kolege koji je istovremeno penzionisan, gde stoje tačne i svuda podudarne brojke.

– Ponovo sam podneo tužbu Okružnom sudu u Čačku i još jednom dobio spor, čime je poništeno rešenje Direkcije. To je uvažila i sama Direkcija, naknadno poništivši to svoje rešenje, i naložila Filijali u Čačku da sačini novo. Filijala je to i učinila, ali tek posle devet meseci i uz primenu, verovali ili ne, upravo pogrešnih koeficijenata iz sudski oborenog rešenja Direkcije. I na to sam se žalio i tako je to išlo sve ukrug četiri puta.

Do preokreta je došlo, veli sagovornik, krajem prošle godine, kad je umesto sudskih otvorio druga vrata.

– Otišao sam u tužilaštvo u Čačku i ispričao šta me muči. Jedna žena, tužilac, posavetovala me da podnesem krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Fondu zbog neizvršavanja sudske presude, čudeći se zbog čega to nisam ranije učinio. A nisam zbog vere da se problem i mirnije može rešiti. Samo desetak dana posle toga telefonom me je pozvao referent iz Fonda, saopštio da sam u pravu i da ću uskoro dobiti i dug i novo rešenje. Tako sam 24. marta ove godine, posle 15 godina i 23 dana čekanja, prvi put dobio normalnu penziju, onu koja mi po zakonu pripada.

Međutim, iste strane opet će pred sud.

– Podneo sam zahtev Filijali fonda u Čačku da mi isplati kamatu na onaj dug koja bi na kraju prošle godine, da sam davao novac u banku, iznosila tačno 1.491.427,01 dinara. Oni su odbili moj zahtev tvrdeći da Fond ne plaća kamatu. Ali, ja posedujem dokumenta iz kojih se vidi suprotno, da Fond naplaćuje zateznu kamatu od lica koja mu duguju. Uostalom, i meni kao i ostalim penzionerima isplatio je kamatu na onaj stari dug, pre više godina. Zato moramo ponovo u sudnicu.

U ovom sudskom maratonu Obradović je imao i „rezervni položaj”.

– Odugovlačenjem ništa ne bi postigli jer sam ženi rekao da, ukoliko mi se šta desi, ona nastavi gde budem stao – veli borbeni penzioner.

Gvozden Otašević

objavljeno: 03.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.