Penzionerki za grejanje jedne sobe stigao RAČUN OD 46.000 DINARA

Izvor: Blic, 30.Dec.2015, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzionerki za grejanje jedne sobe stigao RAČUN OD 46.000 DINARA

Subotičanka Irena Sabo Tenki (83) dobila je za oktobar račun za grejanje od 46.507 dinara iako zagreva samo malu prostoriju.

Penzionerka je u šoku, a enormni račun od 47.000 dinara dobio je i njen komšija Dragan Indžić.

- Ne znam šta me je snašlo. Primam minimalnu penziju, ali sam oduvek sve račune revnosno plaćala. Ove ne mogu i neću da platim. Verovatno ću podneti tužbu protiv javnog preduzeća. U stanu je hladno, a ja se više ne usuđujem da uključim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << radijator. Dosad sam grejala samo malu sobu, ali više neću ni nju grejati. Problemi su počeli kada su nam ugradili alokatore - kaže Irena Sabo Tenki.

Starica u višespratnici živi 45 godina. Ranije su računi bili u skladu sa potrošnjom, a pre pet godina ugrađeni su alokatori i računi su bili sve veći i već prošle sezone je za grejanje jedne sobe plaćala 16.000 dinara.

Od 12 vlasnika stanova troje se odjavilo sa mreže bez saglasnosti komšija, a ostali ne uključuju daljinsko grejanje već se greju na struju. Ipak, pojedine cevi prolaze kroz sve stanove, po vertikali, i svima su topla kupatila ili neke druge prostorije, a za to plaćaju oko 300 dinara.

- Grejanje je počelo 13. oktobra i grejala sam povremeno jednu sobu. U odgovoru na reklamaciju piše da kalorimetar u zgradi meri ukupnu potrošnju, a oni je dele samo na one koji su uključili grejanje, a ne po potrošnji. Navode da je potrošeno ukupno 10.545 kWh u novembru i od toga su pet odsto raspodelili na sve stanare, a 95 odsto na nas koji smo uključili grejanje. Predložili su da se uvede obračun potrošnje po kvadratu, ali nismo prihvatili - kaže Irena Sabo Tenki.

Ćerka Irene Sabo Tenki je bila u „Toplani“ i uverila se da je njena majka u novembru potrošila svega 271 kWh, ali na računu piše 3.619 kWh, jer se „po gradskoj odluci obračun vrši procentualno od ukupno dostavljene toplotne energije“.

- Grad je prošle godine usvojio tarifni sistem po kome su zajednički troškovi pet odsto, ali tvrdim da su u našoj zgradi najmanje 40 odsto. Nisam uključivao radijatore jer sam ranije plaćao i po 28.000 dinara. Sada sam dobio račun 300 dinara, a ostalo su pripisali na dva stana - objašnjava Miroslav Cvijić, komšija.

- „Toplana“ je u slučaju Kireške potrošnju obračula po važećoj gradskoj odluci i tarifnom sistemu. Zalažemo se za izmenu i dostavili smo lokalnoj samoupravi zahtev za prelazak na dvotarifni sistem, ali grad to koči. Jedino što smo mogli da ponudimo stanarima je obračun po kvadratnom metru, ali su odbili ponudu - kažu u „Toplani“.
Pogledaj vesti o: Penzija,   Subotica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.