Penzionerima samo jednokratna povišica

Izvor: Blic, 08.Nov.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzionerima samo jednokratna povišica

Najavljeno povećanje penzija za 10 odsto biće jednokratno samo u novembru, a ne trajna mera, saznaje „Blic" u Vladi Srbije. To znači da će već sledeću penziju penzioneri dobiti u starom iznosu, a isplata u novembru biće tretirana kao vanredni bonus, a ne kao trajna povišica. Ovo je rezultat dogovora Vlade Srbije sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, koji su pristali na jednokratni bonus od 10 odsto penzionerima pod uslovom da se efekti tog povećanja ne prenesu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i u narednu godinu.

Dogovor sa MMF-om podrazumeva da, osim jednokratne povišice u novembru, rast plata i penzija u 2009. prati rast troškova života (maksimalno osam odsto, koliko iznosi projektovana inflacija). Kao alternativu MMF je ponudio mogućnost da povećanje penzija od 10 odsto bude trajna mera, nakon koje bi usledilo zamrzavanje decembarskih plata i penzija na rok od godinu dana.

U Vladi je postignuta većinska saglasnost da je nelogično povećavati penzije na račun plata zaposlenih u prosveti, zdravstvu, sudstvu, vojsci, policiji, čija bi primanja bila u 2009. zamrznuta, odnosno zbog inflacije realno manja nego sada.

Računica pokazuje da planirani rashodi za penzije u 2008. iznose 351 milijardu dinara. Ukoliko bi povećanje penzija od 10 odsto bilo trajno, onda bi rashodi za penzije u sledećoj godini (i to zamrznutih, bez praćenja rasta troškova života) iznosili čak 411 milijardi, odnosno 60 milijardi dinara više nego u 2008.

Sa ovakvim porastom budžetskih rashoda bilo bi nemoguće svesti budžetski deficit na 1,5 odsto bruto društvenog proizvoda, kako je dogovoreno sa MMF-om. Inače, predstavnici MMF-a su tražili da se odustane i od ovog povećanja u novembru, ali su ih čelnici Vlade ubedili da su ti rashodi već planirani rebalansom budžeta za 2008. godinu i da neće ugroziti budžet za 2009.

Osim toga, čekovi za uvećane penzije već se štampaju. Isplata prvog dela oktobarskih penzija uz povećanje od ukupno 14,13 odsto počela je juče za penzionere koji primanja dobijaju preko tekućih računa, rečeno je u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta, u izjavi za „Blic" kaže da bi odluka o trajnom povećanju za deset odsto imala velike posledice na budžet.

- Ne mislim da će to imati veće posledice po sklapanje aranžmana sa MMF-om, jer uvek može da se kaže kako je to odluka koja je još ranije doneta. S druge strane, posledice na budžet bi bile nepovoljne i odrazile bi se na narednu godinu. Zatim, govori se o zamrzavanju plata u javnom sektoru, što je u takvoj situaciji i jedino rešenje - ističe Nikolić.

Penzioneri iz kategorije zaposlenih koji primanja dobijaju na kućne adrese novac mogu da očekuju od ponedeljka.

Oktobarske penzije uvećane su za 10 odsto na osnovu vanredne povišice i još 4,13 odsto zbog redovnog usklađivanja sa troškovima života i rastom zarada. Penzioner iz kategorije samostalnih delatnika i poljoprivrednika već su dobili svoja primanja ukupno uvećana za 14,13 odsto.

Ubeđivanje Krkobabića

Iako je i lider SPS Ivica Dačić pristao na uslove MMF da povišica za penzionere bude jednokratna, potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić još pruža otpor tom zahtevu. Kako saznajemo, s njim su već pričali i premijer Mirko Cvetković i predsednik Boris Tadić, kao i koalicioni partner lidera PUPS-a Ivica Dačić. Ubeđivanje Krkobabića će se nastaviti tokom vikenda, a očekuje se da će presudnu reč imati Dačićevi argumenti, te da će potpuni konsenzus u Vladi ipak biti postignut.

Cvetković: Aranžman početkom sledeće nedelje

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče da očekuje da će biti podstignut dogovor o novom aranžmanu sa MMF-om i da će biti potpisan početkom naredne nedelje.

- Nije MMF neko ko od nas nešto zahteva, već se mi nalazimo u situaciji da se borimo protiv svetske krize i zato sarađujemo sa MMF-om, ali te mere preduzimamo autonomno i bez ikakvih pritisaka - rekao je Cvetković.

I potpredsednik Vlade Božidar Đelić potvrdio je juče da se razgovori sa delegacijom MMF-a nastavljaju do utorka, iako je bilo predviđeno da se okončaju u nedelju.

- Završni sastanak o sklapanju novog aranžmana sa tom međunarodnom finansijskom institucijom je, prema sadašnjem planu, u ponedeljak - rekao je Đelić i naglasio da je u interesu Srbije da dobije podršku MMF-a jer se potpisivanjem novog aranžmana omogućava dodatna makrofinansijska podrška Evropske komisije.

- Novi aranžman sa MMF-om biće snažan signal investitorima da je Srbija stabilna i otvorena za investitore - rekao je Đelić.
Pogledaj vesti o: Isplata penzije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.