Penzioneri traže povećanje   još šest odsto

Izvor: Blic, 16.Okt.2010, 01:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioneri traže povećanje još šest odsto

Banjaluka, Trebinje - Članovi Upravnog odbora Udruženja penzionera RS juče su zatražili povećanje penzija za šest odsto i optužili ministarstva rada i finansija za težak položaj penzionera.

«Zaposleni u ovim ministarstvima obaveštavaju Vladu o stanju u penzijsko-invalidskom osiguranju bez stavova Udruženja penzionera. Ne poštuju zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, a poslodavcima dozvoljavaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne plaćuju doprinose», tvrdi Rade Rakulj, predsednik Udruženja penzionera RS. On je najavio razgovore se premijerom RS Miloradom Dodikom o teškom položaju penzionera kojima penzije nisu povećane poslednje dve godine.

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite juče nismo dobili komentar na zahtev i optužbe Udruženja penzionera, jer, kako nam je rečeno, ministar Rade Ristović nije bio u kancelariji. Direktor Fonda PIO Zoran Mastilo tvrdi da u Fondu nemaju ništa protiv da penzije budu povećane ako bude obezbeđen novac. On poručuje da to treba odlučiti Ministarstvo rada i Vlada RS.

Koliko ima para za penzije, potvrdio je juče i sam Mastilo koji je «otkrio» da je Vlada ponovo Fondu PIO avansno uplatila pet miliona KM kako bi isplata septembarske penzije počela 11. oktobra. Vlada je 7. oktobra odobrila da se iz budžeta RS, sa pozicije namenska izdvajanja Fondu PIO, isplati avansno pet miliona KM za septembarsku penziju. Fond PIO je obavezan da novac vrati do Potpredsednik SDS o mogućoj koaliciji sa SNSD kraja 2010. tako što će od novembra dobijati redovnu mesečnu tranšu manju za 2,5 miliona KM.

Vlada RS je i za isplatu junske penzije odobrila Fondu PIO avansnih šest miliona KM koje Fond mora da vrati tako što će od oktobra redovna tranša biti manja za dva miliona KM. Budući da je u oktobru počela isplata septembarske penzije, a Fondu PIO stigao na naplatu avans iz juna, Vlada je očigledno bila primorana da ponovo odobri avans iz budžeta zbog problema sa likvidnošću Fonda.

Inače, budžetom za 2010. godinu predviđeno je 200 miliona KM za namensko izdvajanje Fondu PIO, što znači da je bila predviđena mesečna tranša nešto više od 16 miliona KM. Zbog avansnih uplata u dva navrata, Fond PIO bi u novembru trebalo da dobije 11,5 miliona maraka iz budžeta.Kada je u odobrena prva avansna uplata za junsku penziju u Fondu PIO RS nisu «mogli» da komentarišu zbog čega je odobren avans. «U ovom trenutku ne možemo pričati da li će od oktobra, kada ćemo iz budžeta dobijati redovne tranše manje za dva miliona KM, Fond raspolagati sa više novca od tekućeg priliva", rečeno nam je u julu u Fondu PIO RS.

Galopirajući rast korisnika Fonda

Fond PIO RS započeo je isplatu septembarskih penzija 11. oktobra za 224.547 penzionera. Prosečna penzija je već dve godine ista-320 maraka, ali više zabrinjava podatak o povećanju broja penzionera. U januaru ih je bilo 180.000, što znači da se broj korisnika Fonda PIO za osam meseci povećao za čak 44.547.

Sve njih finansira samo oko 262.000 radnika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.