Penzije u Srbiji: Ovo su 3 moguća scenarija VIDEO

Izvor: Press, 17.Maj.2018, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzije u Srbiji: Ovo su 3 moguća scenarija VIDEO

Beograd -- Ko bi rekao da će MMF i penzioeri biti na jednoj, a Vlada Srbije na suprotnoj strani?
Foto:Thinkstock
Ova neprirodna podela stvorena je pitanjem: da li i kako ukinuti Zakon o privremenom umanjenju penzija.
Ni Vlada - ni predsednik nisu precizirali da li će ukinuti sporni Zakon, pa je list "Politika " na osnovu podataka >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << napravila tri scenarija: 

Prvi - Ukoliko se ne ukine, već se samo povećaju penzije linerano svima za 8%, biće to veliki trošak za budžet. 

Drugi - Ukoliko se vrati polovine oduzetog penzionerima čija je penzija veća od 25.000 dinara i linerano povećaju penzije svima za 5%, trošak je 27 milijardi dinara. 

Treći scenario je da se vrati ceo iznos oduzete penzije i poveća penzija 3%, trošak je 15 milijardi dinara.Jedna od autorki teksta kaže da penzioneri pre svega traže ukidanje spornog zakona! 

"To je njihovo ustavno i zakonsko pravo koje niko ne može d im ospori bilo kakvom matematikom kojom Vlada sada pokušava da napravi kako bi nova rešenja na umanjenim pebnzajam radil uvećanje.dakle, tu zakonski ne mogu da prođu ni na jednom sudu i bojim s eako ne nudu ispoštovali zakon i ustav da će im s eovo vratiti kao bumerang ili tužbom našeg ustavnog suda ili u Strazuburu", objašnjava novinarka "Poltike", Jasna Petrović - Stojanović. 

Ekonomisti poručuju Vladi da ne pravi scenraija,već da ukine Zakon koji je ionako važio do docembra 2017 i krene u usklađivanje penzije kako Bog zapoveda:dva puta godišnje kako se kreće inflacija i potrošačka korpa! 

"Januira 2018. svaki penzioner je trebalo da dočekasa novim iznosom penzije na svom čeku,a on bi trebalo da izgleda ako ćemo pšteno ovako:2014 u zadnjoj penziji i uvećati je za ono što neko zakonsko rešenje pre donošenja zakona i uskladiti i to je početak isplate penzija bez mnogo mudrosti", rekao je profesor na Ekonomskom fakultetu, Ljubodrag Savić. 

Ocena stručnjaka je da ako se država ne nagodi sa penzionerima, rizikuje tužbe u Strazburu, apresude bi došl sa kamatom tako da nas tad niejdan scenario ne bi spasio.

 
 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.