Penzije i dalje gube trku s cenama

Izvor: Politika, 11.Jan.2014, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzije i dalje gube trku s cenama

Iako je u prošloj godini zabeležen realan privredni rast, penzioneri boljitak mogu da očekuju možda tek naredne godine

Rast bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu prošle godine za 3,7 odsto, a u celoj 2013. godini za realnih 2,4 procenta, obradovao je ne samo ekonomske vlasti, već i 1,7 miliona penzionera, kojima sa svakim procentom rasta privrednih aktivnosti rastu izgledi za boljitak.

S obzirom na to da se Srbija ovakvim podacima, koje potvrđuje i zvanična >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << statistika, vratila na nivo privredne aktivnosti od pre početka recesije 2008. godine, to bi moglo da znači da bi i penzije u neko dogledno vreme ponovo mogle da se usklađuju s rastom cena na malo, kako je bilo i najavljivano.

Koliko je to realno?

Prema podacima Republičkog statističkog zavoda prosečne plate su prošle godine realno pale za oko 3,7 odsto, ali penzije neprestano padaju od 2010. godine. U 2010. godini realan pad penzija bio je 5,9, u 2011. oko 3,6, u 2012. nešto manje – 2,2, a lane i svih 5,2 procenta, pokazuju zvanični podaci.

Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine, kaže, da bi uz ovakav trend rasta BDP koji bi se nastavio i u ovoj godini penzioneri najoptimalnije boljitak mogli da očekuju u 2015. godini. Ne pre.

– Dobro bi bilo kada bi rast privrednih aktivnosti bio ove godine još veći nego prošle, pa da nas vlasti obraduju da će penzije već od 1. oktobra ove godine biti veće od propisanih 0,5 odsto. Ali, mislim da je to malo verovatno. Realnije je to očekivati u 2015. godini, što takođe nije mala stvar, ako se zna da je vlada predvidela da penzije i u naredne dve godine, dakle do kraja 2016. godine rastu samo za po jedan procenat godišnje, kaže Nenadić.

Samo zahvaljujući tome što je inflacija svedena na minimum penzije nisu prošle godine još više obezvređene, ali je činjenica da su za poslednje tri do četiri godine realno pale za 12 do 15 odsto, ističe Nenadić.

S obzirom na to da se, dakle, ne očekuje da će se način obračuna penzija menjati do kraja ove godine, penzije će i ove godine nastaviti realno da padaju, upozorava on i dodaje da bi vlada s daljim napretkom privredne aktivnosti morala nešto da menja i u odnosu na penzionere.

Moma Čolaković, poslanik PUPS-a u Skupštini Srbije, kaže da je rast BDP od 3,7 odsto uspeh vlade i dodaje da će te rezultate najsiromašniji penzioneri najpre osetiti kroz pomoć od po 4.000 dinara koliko su dobili uoči Nove godine.

– Razgovaraće se da to ne bude samo jednokratna pomoć, već da se nastavi s podelom ove pomoći i tokom godine. Koliko puta, zavisiće od daljeg rasta privrede, ističe on.

Najbitnije je što bi ovaj rast privredne aktivnosti trebalo da dovede do zapošljavanja novih radnika i mladih ljudi koji bi rasteretili svoje roditelje od čijih penzija danas većina živi, objašnjava on.

Ukoliko bi rast BDP u ovoj godini bio još veći, a realan privredni rast iznad ovih 2,4 odsto, PUPS bi, kaže on, odmah zatražio razgovore o promeni statusa penzionera u tom smislu da penzije prestanu da se usklađuju samo s ovih 0,5 odsto, već više, kaže on.

Upitan koji bi to rast stope BDP bio poželjan da penzionerima penzije nastave da prate rast cena na malo, Čolaković kaže,

 da neke projekcije pokazuju da bi to moglo s godišnjim rastom od oko četiri procenta. 

Jasna Petrović-Stojanović

objavljeno: 11.01.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.