Novo povećanje kad opet dođe MMF

Izvor: B92, 12.Nov.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novo povećanje kad opet dođe MMF"

Lineralno povećanje penzija je dobra odluka, ocenili su ekonomisti na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske analize i tendovi.

Ekonomista Miladin Kovačević smatra da je ispravna odluka o linearnom povećanju penzija, jer je na taj način prekinuta neizvesnost i vidi se da nisu neophodne dalje restrikcije.

Kako je objasnio, na ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << način se poboljšava i položaj onih najmanje plaćenih penzionera, koji nisu ni trpeli restikcije.

"Ovom merom se postiže i smanjenje socijalne nejednakosti", rekao je Kovačević.

Prema njegovom mišljenju, povećanje plata i penzija se neće negativno odraziti na fiskalnu konsolidaciju u narednoj godini.

"Ne postoje rizici po budžet", ocenio je Kovačević i dodao da ta "mera povećanja neće imati opstruktivni karakter u pogledu nastavka fiskalne konsolidacije u narednoj godini i očuvanje efekata fiskalne konsolidacije".

Za ekonomistu Ivana Nikolić je pomenuta odluka o povećanju penzija takođe dobra, jer će se na taj način očuvati proporcija.

"Kada pogledamo odnos ušteđenih plata i penzija, videćemo da je tu odnos dva prema jedan u korist penzija. Da bi se očuvala ta proporcija penzije su povećane manje od plata", ocenio je Nikolić.

Kako je dodao, dobro je što je napokon presečena neizvesnost da li ćemo povećavati plate i penzije.

Nikolić je ocenio i da je Srbija dobro prošla u reviziji MMF-a, zahvaljujući pre svega onome što je postignuto, a to je "sjajna slika u budžetu".

"Očekujem da sa ovako dobrim vestima koje imamo u budžetu, već tokom naredne posete MMF-a razgovaramo o novom povećanju", rekao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.