Minimalna penzija biće 27 odsto prosečne plate

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2010, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minimalna penzija biće 27 odsto prosečne plate

BEOGRAD -

Minimalna penzija u Srbiji biće najviše do 27 odsto prosečne zarade, dogovoreno je danas na sastanku predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa potpredsednikom Vlade Srbije Jovanom Krkobabićem.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta potpredsednika Vlade, MMF je na insistiranja Krkobabića prihvatio da se u izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) ugradi odredba koja bi definisala granicu najmanje penzije.

Navodi se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je određivanjem granice na 27 odsto prosečne plate odobren veći iznos minimalne penzije od sindikalnih zahteva, koji su tu granicu limitirali na 25 procenata prosečne zarade.

To konkretno znači da ukoliko najniži iznos penzije za prethodnu godinu iznosi manje od 27 odsto od prosečne zarade, najniži iznos penzije će se vanredno uskladiti od 1. januara tekuće godine, tako da dostigne zakonski nivo.

Trenutno minimalna penzija u Srbiji iznosi 11.088 dinara, a prosečna plata u septembru 34.570 dinara.

Vlada Srbije je u petak, 22. oktobra, povukla iz skupštinske procedure predlog izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Navela da je otvorena za dijalog i razmatranje svih spornih pitanja u vezi sa tim zakonom.

Izmene i dopune Zakona o PIO dogovorene su sa MMF, tokom prethodnih revizija kreditnog aranžmana, vrednog oko tri milijarde evra. Misija MMF počela je prošle sedmice šestu reviziju aranžmana sa Srbijom, koja bi trebalo da bude završena do 2. novembra.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izrazio je očekivanje da će tokom razgovora sa delegacijom MMF-a biti dogovoreni osnovni makroekonomski parametri budžeta za sledeću godinu, kako bi vlada potom detaljno razradila Zakon o budžetu za 2011.

Osnovna pretpostavka budžeta za narednu godinu biće smanjenje deficita na četiri odsto, uz očekivano smanjenje prihoda od poreza na mobilnu telefoniju i manji priliv zbog primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, ali će taj manjak biti nadoknađen većom stopom rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i smanjenjem inflacije, rekao je Cvetković na predstavljanju "Bele knjige" Saveta stranih investitora.

Prema najavama MMF-a, sednica Borda direktora Fonda, na kojoj će se odlučivati da li je šesta revizija aranžmana sa Srbijom bila uspešna, biće održana 22. decembra u Vašingtonu.

Misija MMF-a doputovala je u Beograd 21. oktobra radi razgovora o šestoj reviziji "stend-baj" aranžmana i u našoj zemlji bi trebalo da boravi do 2. novembra.

Na sastanku u ponedeljak, kojem su prisustvovali premijer Cvetković, ministarka finansija Diana Dragutinović i šef Misije MMF-a Albert Jeger, zaključeno je da će tokom boravka Misije Fonda u Beogradu biti usaglašen okvir budžeta za 2011. godinu.

Tokom sastanka sa ministrom Rasimom Ljajićem, Jeger je izrazio razumevanje za potrebe Ministarstva rada i socijalne politike vezane za rebalans budžeta za 2010. godinu u cilju obezbeđivanja redovnosti svih socijalnih davanja, kao i realizacije paketa interventnih mera za socijalno najugroženije kategorije stanovništva, koji je dogovoren prilikom ranijih razgovora sa Misijom.

MMF podržava politiku ciljane inflacije NBS

Kancelarija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu saopštila je danas da, uprkos nepredviđenom kretanju inflacije, uočenom u proteklih nekoliko meseci, "tim MMF-a snažno podržava aktuelno ciljanje inflacije, koje sprovodi Narodna banka Srbije".

"Takođe, tim ima potpuno poverenje u kvalitet projekcija NBS, kao i u njenu sposobnost da u srednjoročnom periodu uskladi inflaciju sa ciljevima definisanim u Memorandumu o ciljanoj inflaciji za period od 2010. do 2012. godine", navedeno je u odgovoru MMF-a "na izvesne pogrešne izveštaje u štampi o pregovorima o programu, koji su u toku".

Guverner NBS Dejan Šoškić, takođe, je sinoć demantovao naslove u pojedinim medijima da je tokom razgovora sa misijom MMF-a bilo reči o planiranju okvira inflacije za 2011. godinu.

Pojedini mediji pisali su proteklih dana da je tokom pregovora sa MMF-om bilo reči o izmeni ciljanog nivoa inflacije za 2011. godinu, koji je sada projektovan na nivou 4,5 plus minus 1,5 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MINIMALNA PENZIJA BIĆE 27 ODSTO PROSEČNE PLATE

Izvor: Kurir, 29.Okt.2010

BEOGRAD - Minimalna penzija u Srbiji biće najviše do 27 odsto prosečne zarade, dogovoreno je na sastanku predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa potpredsednikom Vlade Srbije Jovanom Krkobabićem...Kako se navodi u saopštenju iz kabineta potpredsednika Vlade, MMF je na insistiranja Krkobabića...

Nastavak na Kurir...

Dogovor Vlade i MMF-a: Minimalna penzija biće 27 odsto prosečne plate

Izvor: Blic, 29.Okt.2010

Minimalna penzija u Srbiji biće najviše do 27 odsto prosečne zarade, dogovoreno je danas na sastanku predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa potpredsednikom Vlade Srbije Jovanom Krkobabićem...Kako se navodi u saopštenju iz kabineta potpredsednika Vlade, MMF je na insistiranja Krkobabića...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.