Mali: Suficit u budžetu 30 milijardi dinara

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Jul.2018, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Suficit u budžetu 30 milijardi dinara

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da se povećanje plata i penzija može očekivati ove godine, budući da je suficit u bužetu za prvih šest meseci 30 milijardi dinara, što je 50 milijardi više od planiranog.

- Planirali smo da ćemo imati deficit od preko 22 milijarde, što znači da je suficit više od 50 milijardi više od planiranog, dok je stopa nezaposlenosti od 13 do 14 odsto. Višak novca u budžetu iskoristićemo da pokrenemo privredu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << da obezbedimo nova radna mesta, ali i povećamo plate i penzije ljudima koji su pretrpeli najveći teret - rekao je Mali na TV Pink.

On je naveo da je stopa rasta privrede 4,6 odsto, što će doprineti najavljenim povećanjima plata, a omogućiti nova ulaganja u infrastrukturu.

- Kroz razvoj privrede i finansijsku stabilnost za koju smo se teškom mukom izborili, mi sada samo gledamo unapred i kako da još ubrzamo rast naše privrede, jer to znači nova radna mesta i sigurnu budućnost za mlade ljude - podvukao je Mali.

Ono što je sigurno, ističe, jeste da je Srbija u stopi rasta privrede lider u regionu, da inflaciju skoro da nema, a smatra da bi se u skladu sa stabilnom ekonomijom trebalo težiti ka traženju novih izvora rasta i povećanje životnog standarda ljudi.

 Ministar je rekao da Srbija ima robnu razmenu od 3,9 milijardi evra sa zemljama u regionu što je, kaže, predstavljeno i na jučerašnjem sastanku ministara u Beču.

U tom smilsu, ukazao je na važnost smanjenja svih graničnih barijera sa tim zemljama, kako bi se sa rastom robne razmene nastavilo.

Još jedna tema u Beču, dodaje, bila je razvoj malih i srednjih preduzeća, čemu će se i Srbija posvetiti u narednom periodu, kako bi jeftinijim izborima finansiranja obezbedila da mali privrednici ostvare ideje u svojoj zemlji.

- Srbija je, takođe, lider u regionu i kada je digitalizacija i IT sektor u pitanju. To je bio prioritet ove vlade jer je trend u svetu, i veliki broj mladih ljudi vidi svoju šansu upravo u IT sektoru u našoj zemlji - kazao je Mali.

On je podsetio da je programiranje kao predmet uvedeno u osnovne i srednje škole, da je otvoreno 2.000 digitalnih učionica i da su uvedeni digitalni udžbenici.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.