Ljajić: Najbolje je pregovarati

Izvor: B92, 09.Feb.2011, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Najbolje je pregovarati

Beograd -- Kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog nemaju alternativu, izjavio je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

On je dodao da svi štrajkovi i protesti na kraju moraju da se završe nekom vrstom dogovora.

"Idealno bi bilo da svima možemo da povećamo plate i penzije, ali na žalost mi tih para nemamo", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Ljajić.

On je dodao da je bolje pregovarati nego "gubiti vreme u nečemu zašta se unapred zna da mora biti završeno kompromisnim rešenjima".

Ljajić je kao primer naveo današne zaključivanje granskog kolektivnog ugovora u oblasti poljoprivrede o čemu su, kako je rekao, razgovori ranije često propadali.

Prema njegovim rečima, najbolje rešenje problema je da svi sednu za sto, dogovaraju se i traže realna rešenja.

Upitan kako komentariše poslednja poskupljenja osnovnih životnih namirnica i porast siromaštva u Srbiji, Ljajić je naveo da je obaveza države da u uslovima ekonomske krize obezbedi bar socijalnu sigurnost za najugroženije kategorije stanovništva.

"Bez porasta proizvodnje i izvoza ne možemo očekivati ubrzani tempo ekonomskog i rasta društvenog proizvoda", rekao je Ljajić.

On je ponovio da suština rešavanja problema siromaštva nije da ljudi žive od socijalne pomoći već obezbeđivanje poslova što, kako je istakao, neće ići ni lako ni brzo.

Prema njegovim rečima, siromaštvo je posledica globalne ekonomske krize i rasta maloprodajnih cena u Srbiji koje se povećavaju zbog rasta cena na svetskom tržištu i rasta cena energenata.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.