Krkobabić neće da brani penzije u Skupštini

Izvor: Blic, 23.Jun.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić neće da brani penzije u Skupštini

Vlada Srbije usvojila je u prošli četvrtak Zakon o reformi penzionog sistema i ispoštovala zahtev MMF-a da to zakonsko rešenje usvoje do kraja juna. Sada se, kako „Blic“ saznaje, otvorio novi problem - ko će taj zakon da brani pred poslanicima u Skupštini Srbije jer je to u nadležnosti potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića. Međutim, on smatra da bi to trebalo da brani ministar za rad Rasim Ljajić, dok Ljajić >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tvrdi da to nije u njegovoj nadležnosti.

Posle sednice Vlade otvorilo se pitanje ko će u Skupštini da izloži nove osnove penzionog sistema.

- Krkobabić je bio mišljenja da bi to trebalo da uradi Ljajić, ali on nije bio spreman na to jer nije učestvovao u pisanju zakona, već su to radili Ministarstvo finansija i kabinet Krkobabića. Drugi predlog je i da ministarka finansija obrazlaže taj zakon u septembru kada na sednici Skupštine bude Zakon o fiskalnoj odgovornosti, jer su ta dva zakona povezana -kaže naš izvor iz Vlade Srbije.

U Ministarstvu za rad za „Blic" kažu „da bi potpredsednik Vlade trebalo da obrazlaže predlog zakona jer su penzije u njegovoj nadležnosti". U Krkobabićevom kabinetu juče nisu imali komentar.

Potpredsednik Vlade poznat je po tvrdom stavu po pitanju penzija i insistiranju da rast penzija prati rast plata u javnom sektoru. Prilikom treće revizije aranžmana sa MMF-om gosti iz Vašingtona bili su iznenađeni činjenicom da ih je, umesto gotovog zakona o penzijama, sačekao Krkobabićev zahtev da se primanja najstarijih ipak usklađuju s rastom plata. Prethodni dogovor je podrazumevao da se penzija usklađuju sa rastom inflacije, plus procenat rasta bruto domaćeg proizvoda koji pređe četiri odsto. Istina, to jeste stajalo u zakonu, ali se Krkobabić lično zalagao za drugačije rešenje u pregovorima sa MMF-om. Tada je najbližim saradnicima govorio da „ako misle da ostanu na vlasti, penzije do izbora moraju usklađivati sa platama".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jovan Krkobabić: Rasim Ljajić treba da brani penzije a ne ja?

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Jun.2010

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je u prošli četvrtak Zakon o reformi penzionog sistema i ispoštovala zahtev MMF-a da to zakonsko rešenje usvoje do kraja juna.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.