Krkobabić: Biće i penzija i pomoći

Izvor: Mondo, 15.Avg.2012, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić: Biće i penzija i pomoći

Penzije će do kraja godine biti redovno isplaćivane, a u septembru će biti isplaćena i prva rata pomoći penzionerima, najavio Jovan Krkobabić.

Potpredsednik Vlade Srbije najavio je da će u septembru biti isplaćena prva rata pomoći od 4.000 dinara penzionerima čija je penzija manja od 15.000 dinara.

Krkobabić, koji je i ministar rada i socijalne politike, izjavio je novinarima da u Srbiji 508.765 >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << penzionera ima pravo na tu novčanu naknadu i najavio da će posle prve, septembarske, rate od 4.000 dinara, druga biti isplaćena u decembru.

"Za to će iz budžeta biti obezbeđeno oko četiri milijarde dinara", rekao je Krkobabić.

Od ukupno 508.765 penzionera koji će dobiti pomoć, prema junskim podacima, 307.624 su zaposleni penzioneri, zatim 94 profesionlana vojna lica, 12.603 iz samostalnih delatnosti i 188.444 poljoprivrednika.

Za prvu ratu pomoći u septembru biće potrebno 2,035 milijardi dinara, od čega je 1,2 milijarde dinara namenjeno zaposlenima, 376.000 dinara profesionalnim vojnim licima, za samostalne delatnosti 50,4 miliona dinara i poljoprivrednicima 753,7 miliona dinara.

Krkobabić je rekao da će penzije, kao i do sada, do kraja godine biti usklađivane sa kretanjem zarada u javnom sektoru i kretanjem infacije, što je prema njegovom mišljenju najbolji model.

"To je zakonska odredba i to se ne može menjati na drugi način, osim promenom zakona", rekao je Krkobabić.

Krkobabić je rekao da novca za penzije ima dovoljno i da će isplate biti redovne.

"Informacije da nema novca za penzije izazivaju strepnju i nezadovoljstvo građana bez potrebe", rekao je Krkobabić i dodao da on, kao ministar za rad i socijalnu politku, može uvek dati relevantnu informaciju o tome.

On je danas i zvanično preuzeo Ministarstvo rada i socijalne politike.

Krkobabić je novinarima rekao da je rukovodiocima sektora dao zaduženje da za osam dana dostave izveštaje o radu, kako bi se upoznao sa stanjem u tom ministarvu.

On je naveo da se danas upoznao sa kadrovima u Ministarstvu rada i dodao da će zadržati sve zaposlene, osim one koji žele sami da odu.

Ministar za rad i socijalnu politiku u prethodnoj vladi bio je Rasim Ljajić, koji je sada ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije.

(Agencije / MONDO Foto Tanjug/Zoran Žestić)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.