KRKOBABIĆ: INDEKSACIJA PENZIJA BOLJA OD POMOĆI

Izvor: Kurir, 05.Sep.2010, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRKOBABIĆ: INDEKSACIJA PENZIJA BOLJA OD POMOĆI

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je da je dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom o isplati jednokratne pomoći od 5.000 dinara, do sredine oktobra ove godine, kao i povećanje plata i penzija u tri navrata u toku naredne godine, u okviru realnih mogućnosti države.

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je da je dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom o isplati jednokratne pomoći od 5.000 dinara, do sredine oktobra >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ove godine, kao i povećanje plata i penzija u tri navrata u toku naredne godine, u okviru realnih mogućnosti države.

Krkobabić je ekao da je za penzionere bitno da je dogovorena indeksacija penzija bolje rešenje od jednokratne pomoći.

"Ako dogradite penziju i povećate je, na primer, za pet odsto, onda ste vi trajno povećali osnov penzije za taj procenat i svako naredno povećanje nadograđuje se na taj iznos. S druge strane jednokratna pomoć nije ugrađena u penzionu osnovicu pa tako ne utiče dalje na rast, ili pad penzija", objašnjava Krkobabić.

Potpredsednik Vlade je podsetio i da je u novembru 2008. godine bio kritikovan što je izdejstvovao vanredno povećanje penzija za 10 odsto.

"U Srbiji se ništa nije strašno desilo zbog toga. Naprotiv, to je uticalo pozitivno na ekonomsku stabilnost, jer smo očuvali socijalni mir u zemlji i ekonomsku ravnotežu u periodu globalne ekonomske krize", ocenio je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, ni ovo najavljeno povećanje penzija neće poremetiti makroekonomsku ravnotežu u zemlji. Krkobabić je podsetio da su pregovori sa MMF-om o penzionoj reformi završeni, nakon dogovora o usklađivanju penzija sa zaradama u Srbiji.

Potpredsednik Vlade je naglasio da nema sumnje da inflacija utiče na ukupni standard penzionera, kao i svih građana Srbije, ali je ocenio da bi situacija bila daleko teža bez janurskog povećanja penzija i jednokratne pomoći.

Na pitanje da li je optimista da će cene do kraja godine da se "smire" i da će dalje jačati kapaciteti izvozne privrede, Krkobabić je odgovorio potvrdno.

"Smatram da je inflacija u ovoj godini, u nekim trenucima dostigla svoj zenit i da do kraja godine ona neće preći plus minus jedan odsto u odnosu na planiranih

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.