Izveštaj o invalidskim penzijama

Izvor: B92, 27.Jan.2011, 05:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj o invalidskim penzijama

Beograd -- Agencija za borbu protiv korupcije ispituje da li je zaista moguće kupiti status invalidskog penzionera, kaže za B92 direktorka Agencije Zorana Marković.

Agencija će izvršiti analizu propisa koji regulišu dodeljivanje invalidskih penzija kako bi ustanovila da li su istiniti navodi o korupciji u toj proceduri.

Gostujući u vestima TV B92, direktorka Agencije Zorana Marković izjavila je da očekuje da će se istim pitanjem pozabaviti i policija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i tužilaštvo.

Zvono za uzbunu zazvonilo je u agenciji pošto su novinari "Blica” objavili da postoje državni službenici koji obećavaju da se invalidska penzija od oko 20.000 dinara može isposlovati za naknadu od 4.500 evra.

Agencija za borbu protiv korupcije namerava da utvrdi da li su problematični važeći zakoni ili samo ljudski faktor.

"Napisi u medijima da postoji, i ne samo da postoji korupcija nego da postoji i tarifa po kojoj se invvalidske penzije dodeljuju bio je dovoljan signal za nas. Mi smo tražili sve propise koji regulišu dodeljivanje invalidskih penzija, tražili smo to od Ministarstva zdravlja, od PIO fonda i od Ministarstva za rad i socijalnu politiku, jer imaju određenu ulogu u ovom postupku”, rekla je Zorana Marković.

"Tražili smo sve interne pravilnike, interne propise koji utvrđuju na koji način se bira lekarska komisija, koji su kriterijumi za izbor članova lekarskih komisija, da li se vrši kontrola njihovog rada, ako se vrši – kako se vrši”, kaže ona.

Na pitanje da li očekuje da će konačni izveštaj ukazati na mesta gde se otvara prostor za korupciju, Markovićeva odgovara da je sigurno da će na to biti ukazano.

"Ili je propust u samom propisu, ili je propust u internoj proceduri, ili ćemo doći do toga da je zaista odgovornost pojedinačnog službenika”, navela je ona.

Agencija za borbu protiv korupcije smatra da ima bar pet razloga zbog kojih je nova verzija Zakona o legalizaciji ministra Olivera Dulića stvara pogodno tlo za korupciju na lokalnom nivou.

"Mi čak smatramo da oni ozbiljno ljuljaju pravni sistem u pogledu nadležnosti lokalne samouprave. Radi se o određenim postupcima gde, ukratko rečeno, naših pet analiziranih sugestija i predloga, svode se na činjenicu da opštinska samouprava, kao ipak nekakav državni organ, ne može da zastupa građane. Ne znamo tačno šta je to socijalni momenat koji se uzima u obzir. Mi smo se i zvanično obratili Ministarstvu i tražili smo nacrt zakona, dakle, da nam se dostavi tekst kada bude uobličen”, navela je Markovićeva.

Zorana Marković potvrdila je da je Agencija pripremila i radnu verziju zakona o finansiranju političkih stranaka.

Predlog podrazumeva propisivanje maksimalnog novčanog iznosa kojim pojedinci ili kompanije mogu da podrže rad neke stranke.

Za nepoštovanje propisanog limita, osim političara, odgovaraće i njihovi finansijeri, čak i krivično, kako predviđa nacrt zakona, kaže Zorana Marković.

Možete pogledati gostovanje Zorane Marković u vestima TV B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.