Izvor: B92, 25.Dec.2010, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbegli Srbi apeluju na Brisel

Beograd -- Predstavnici udruženja Srba izbeglih iz Hrvatske počeli su prikupljanje potpisa za peticiju čiji je cilj da se reše i pitanja imovine i povratka izbeglih Srba.

U više od sto udruženja i zavičajnih klubova izbegli Srbi širom sveta potpisuju peticiju, kojom traže da se ulaskom Hrvatske u EU ne zaborave njihovi problemi.

U peticiji su pobrojani nerešeni problemi, među kojima su povratak preostale pokretne i nepokretne imovine, kao i isplata dospelih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << penzija. Peticija bi trebalo da bude predata Briselu.

"Posebno pitanje je više desetina hiljada oduzetih stanarskih prava. Imamo program stambenog zbrinjavanja, koji je ponudila hrvatska vlada jer je deo naših zemljaka dobio te stanove. Međutim, nema iste uslove otkupa kao što su to imali drugi građani Hrvatske tokom devedesetih. Većina nosilaca prava se neće vratiti u Hrvatsku. Oni traže ili povratak prvobitnih stanova ili pravičnu nadoknadu", kaže Miodrag Linta, iz Koalicije udruženja izbeglica.

Udruženja izbeglih Srba traže u peticiji i obnovu sudskih postupaka koji su vođeni u odsustvu, ali i otvaranje svih masovnih grobnica i identifikaciju posmrtnih ostataka.

"Verujemo, ako to bude veliki broj potpisa, a ljudska prava su temelj fundament Evropske unije, da će ipak nadležne institucije u Briselu i drugim mestima od značaja za proces uzeti u obzir potpise i pitati zvanični Zagreb o čemu se tu radi", smatra Linta.

Zvanični Zagreb sledeće godine očekuje poziv za priključenje Evropskoj uniji. Saborski zastupnik Milorad Pupovac, iz Srpskog nacionalnog veća, uveren je da Brisel neće zaboraviti na probleme izbeglih, jer su za Uniju izuzetno važna ljudska i manjinska prava.

Ovu peticiju vidi kao priključivanje zadatku u koji su uključeni Brisel, Beograd i Zagreb.

"Da otklonimo strahove, kako bi ulaskom u EU bila zatvorena i oslobođena odgovornosti za rešavanje preostalih pitanja, koja sigurno neće biti rešena u šest meseci, ali mora biti definisan nekakav, ne samo instrument, niti novac, nego istovremeno i jasan rok, unutar kojeg će se to rešavati, tako da to ne bude samo hrvatski problem, već da bude sastavni deo evropskih obaveza i Hrvatske kao njene članice u budućnosti", kaže Milorad Pupovac.

Hrvatski predsednik nedavno je izjavio da problemi izbeglica iz Hrvatske moraju da budu rešeni što pre, ali da ne podržava peticiju kojom bi se blokirao ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.

Tokom nedavnog susreta s Tadićem, dva predsednika zatražila su međunarodnu donatorsku konferenciju kojom bi bio rešen problem imovine srpskih izbeglica.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Isplata penzije

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Peticija za rešenje pitanja imovine i povratka izbeglih Srba

Izvor: Blic, 25.Dec.2010

Beograd - Predstavnici udruženja Srba izbeglih iz Hrvatske počeli su prikupljanje potpisa za peticiju čiji je cilj da se reše i pitanja imovine i povratka izbeglih Srba...U više od sto udruženja i zavičajnih klubova izbegli Srbi širom sveta potpisuju peticiju, kojom traže da se ulaskom Hrvatske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.