Glavobolja od privremenih penzija

Izvor: BKTV News, 22.Apr.2013, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavobolja od privremenih penzija

Zbog pogrešnog obračuna na hiljade penzionera mora da vrati državi deo penzija i to uz kamatu na kamatu. Nije pravično da neko plaća kamatu za nešto što sam nije skrivio niti je mogao da zna da će njegova penzija suštinski biti manja, kaže zaštitnik građana Saša Janković.

Mnogo je penzionera koji od privremenog do konačnog penzijskog rešenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << čekaju i po deset godina, o čemu je RTS već izveštavao. Nije mali broj njih koji po dobijanju konačnog rešenja o manjem iznosu penzije moraju da vraćaju dug Fondu. Međutim, zbog toga što se sve do sredine prošle godine obračunavala kamata na kamatu, iznos njihovog duga se gotovo ne smanjuje.
Privremena rešenja PIO fond donosi u slučaju kada deo doprinosa nije uplaćen, a situaciju dodatno kopmplikuje inostrani staž, najčešće iz bivših jugoslovenskih republika.
Sa tim, što već pet godina ne prima trećinu svoje invalidske penzije, kako bi vratio dug Fondu, Slobodan Milenković iz Batočine se nekako i nosio, ali posle saznanja da se za to vreme njegovo dugovanje smanjilo za samo 4.000 dinara, ne vidi svrhu da dug i dalje vraća.
Pre pet godina dugovao je 385 hiljada, sada 381, iako mu je od penzije u međuvremenu odbijeno više od 200 hiljada dinara. Zaračunavanje kamate na kamatu, u javnim finasijama, proteklih godina uzelo je danak.
“Ja bih trebalo da živim 385 godina da bih to isplatio ili da moje deseto koleno isplaćuje to. Neka ova država kaže šta će”, kaže Slobodan.
Za sada, načelan odgovor, stiže iz nadležnog ministarstva.
“Gde se god napravi greška, od strane službe Fonda to Fond mora da snosi sam ili pojedinac koji je tu grešku napravio u Fondu”, kaže Jovan Krkobabić, ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu.
Prošli put govorili smo o slučaju penzionera iz Beograda, koji pravdu traži pred Vrhovnim sudom jer je po presudi Upravnog, dužan da sa sudskim troškovima i kamatama, Fondu vrati čak 400 hiljada dinara. Međutim, na pomolu je drugačiji rasplet.
“Njemu se neće tražiti da vrati tih 400 hiljada, koje će pokriti Fond, jer je to greška fonda”, kaže Krkobabić.
Fond ima zakonsku obavezu da izdaje privremena rešenja pre nego što utvrdi ukupan staž, kako penzioneri ne bi ostali bez ikakvih primanja.
Oko 260.000 njih trenutno ima takav status, međutim to ne znači da će svi oni morati da vraćaju deo penzije, često se ispostavi da je procena bila dobra ili je fond isplaćivao i manje nego što je nekome sledovalo.
Saša Janković, zaštitnik građana ne misli da je pravično da neko plaća kamatu za nešto što sam nije skrivio niti je mogao da zna da će njegova penzija suštinski biti manja.
“Ali, ne može se ići ni populistički i reći ne treba da vrati taj novac, jer to nije novac ni ministra ni zaštitnika građana ni neke imaginarne države”, kaže Janković.
Već učinjene greške teško je ispraviti, kaže zaštitnik građana, ali da novih ne bude, treba pooštriti odgovornost državnih službenika, usavršiti zakone i bar za dužnike koji to nisu svojom krivicom, ukinuti kamate.
U iščekivanju pravde i prava na egzistenciju Slobodan, vraća dug i umesto 12.000, koliko iznosi njegova invalidsaka penzija, mesečno prima samo 8.000 dinara.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.