Ekološka sušara novi izvor prihoda

Izvor: RTS, 01.Avg.2016, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekološka sušara novi izvor prihoda

Sa 60 godina života i tri decenije radnog staža ljudi uglavnom razmišljaju o penziji. Nišlija Siniša Milenković koji je upravo tada ostao bez posla nije čekao penziju. Odlučio je da taj momenat zapravo bude početak nove karijere.
Već je proizvodio voće, a kada je ostao bez posla odlučio je i da ga prerađuje. Za svoje potrebe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ovaj voćar, inženjer mašinstva i pre svega čovek preduzimljivog duha sam je napravio sušaru - i to ekološku, solarnu.

"Konstruisao sam sušaru, našao proizvođača, dobio sredstva od Gradske uprave za poljoprivredu i napravio prvu sušaru. Kad sam video da to funkcioniše, onda sam patentirao", kaže Siniša Milenković.
Sada u mobilnim sušarama malog kapaciteta, uvek okrenutim suncu pored voća suši i šumske plodove. Ali, od kada su porudžbine za sušare počele da pristižu, a posao da se uvećava, oko voća pomaže supruga, koja najpre nije mnogo verovala u početke u poznim godinama.
"Nismo shvatali baš ozbiljno taj posao, mislili smo da neće to da ide. A onda kad je krenulo, malo sm se uključili i mi ostali da pomognemo. Bez obzira što sam otišla u penziju, ne treba čovek da sedne i da čeka da mu padne s neba, nego treba da nastavi da bude aktivan", kaže Violetka Milenković.
Iz ove radionice za tri godine izašlo je dvadesetak sušara kapaciteta od 25 do 360 kilograma, sa alternativnom energijom na struju ili drva. Porudžbine stižu i iz inostranstva, a Siniša nastavlja da usavršava svoj proizvod.
"Verujem prvo u svoje ideje. Treba se boriti i pokušavati, ne postoji drugo rešenje", kaže Siniša.
Za sve to potrebno je i dosta ulaganja, pa zaradu od poljoprivrede Siniša usmerava u razvoj sušara, a  potrebne mašine obezbedila je organizacija Eneka. Tako, kaže, kada se veruje u ideju, ni ulaganja ni rad ne predstavljaju problem. A svakako ni godine.
rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.