Državni aparat ima 31.000 činovnika

Izvor: Blic, Beta, 25.Sep.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni aparat ima 31.000 činovnika

U državnoj administraciji, bez Vojske, policije, bezbednosnih agencija i sudstva, ima 22.000 zaposlenih, a sa RZZO i PIO fondom ukupno 31.000. Broj zaposlenih saopštio je na jučerašnjoj sednici Vlade ministar ekonomije Mlađan Dinkić, koji radi na dva zakona kojima će biti određen višak činovnika. Prema saznanjima „Blica", Vlada je načelno utvrdila da neće biti otpuštanja zaposlenih kojima je ostalo pet godina do penzije, a da će otpremnine dobiti samo oni koji su zaposleni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na neodređeno radno vreme.

Smanjivanje viška zaposlenih na republičkom budžetu biće određeno po sadašnjem, realnom broju zaposlenih, a ne po trenutno važećoj sistematizaciji, rečeno je na sednici Vlade. Kako saznajemo, nova odredba je i da će oni zaposleni koji ostanu neraspoređeni tri meseca biti otpušteni po automatizmu, a ne kao do sada, u roku od šest meseci. Prema zakonu o državnim službenicima koji je uradio Generalni sekretarijat, neće biti novih zapošljavanja, već samo prebacivanja u drugi sektor. Usmenu diskusiju ministara o reformi javnog sektora na jučerašnjoj sednici pokrenuo je premijer Mirko Cvetković kako bi se sagledalo dokle se stiglo pred oktobarski sastanak sa MMF. Premijer je naložio ministrima da se sastanu sa sindikatima iz svojih resora kako bi ih upoznali sa reformom javnog sektora.

Ministarka pravde Snežana Malović saopštila je da po urađenoj analizi u svom resoru ima 2.000 viška zaposlenih i pitala zašto se osnivaju nove agencije, a treba da se otpuštaju ljudi. Odgovoreno joj je da prema EU standardima treba da se osnuju neke nove agencije kako bi se domaći sistem uskladio sa evropskim, ali da se istovremeno druge gase, pa je Vlada na proteklim sednicama istovremeno osnovala i ukinula četiri tela.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ukazao je da postoje radna mesta koja nisu potrebna i istakao da o tome treba voditi računa prilikom reforme javnog sektora. Ministri su pokrenuli i pitanje kako da se reši status mladih ljudi koji su na određeno vreme zaposleni, a značajno su stručniji od službenika sa 20 godina radnog staža.

Reforma u Vojsci, policiji, bezbednosnim agencijama i sudstvu neće biti rađena po tri nova zakona, od kojih dva o maksimalnom broju zaposlenih na lokalu i na republičkom nivou radi Dinkić, a o državnim službenicima već je uradio Generalni sekretarijat.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.