Druga mladost ili penzija – lični je izbor

Izvor: RTS, 02.Jul.2017, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Druga mladost ili penzija – lični je izbor

Kada govorimo o starima i penzionerima u Srbiji, uglavnom je to o teškoćama onih koji su bolesni i nemoćni, kojima je potrebna tuđa nega i pomoć. Retko se pominju oni koji su u penzionerskim danima, ili trećem dobu kako se kaže, veoma aktivni i korisni ne samo svojoj porodici, već čitavoj zajednici.
Penzionerske dane Uma Manojlović odlučila je da provodi aktivno. Planinari, putuje i uči jezike. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kolekcija haljina koje je kupovala na putovanjima i fotografija koje je objavljivala na društvenim mrežama bile su inspiracija Branislavu Matijasu za izložbu fotografija.

"Ja sam imala tu sreću da sam otišla u penziju po starom zakonu i tada sam imala 53-54 godine, puna elana, puna entuzijazma... Četiri muškarca više nisu imala potrebe za mnom, a onda sam svu tu energiju usmerila ka meni, mojim intelektualnim, psihičkim i fizičkim zadovoljstvima", kaže Uma Manojlović.
Klupska druženja, izleti, plivanje, joga, smeh-joga, samo su neki od sadržaja koji privlače naše starije sugrađane.
"Uvek možete biti korisni samo ako to želite. A, ako hoćete da kukate, naravno, možete, i to je vaš izbor. Ja sam donela odluku da ću da budem srećna", kaže liderka smeh-loge Nataša Lukić.
Da i u trećem dobu naše dame ne zaboravljaju na sebe i svoju ženstvenost primer je nedavno održani izbor za Mis senior Srbije. U Velikoj konkurenciji laskava titula pripala je Dušici Slavković. Beograđanka, duhom mlađa od svojih godina, kaže da je za sreću i lep izgled potrebno veoma malo i da godine odavno ne broji.
"Godine su samo statistički broj. Ja sam ušla u 55. i ne izlazi mi se nje. To više nije bitno. Bitna je vitalnost, kako se osećate, kako doživljavate stvari. Ja sa ponosom mogu da kažem da nosim ovu titulu mis", kaže Dušica Slavković, "Mis senior Srbije 2017".
Satistika kaže da su starije žene diskriminisane češće nego stariji muškarci i da se na njih u društvu gleda kao na teret.
"Dobre su samo kada dobiju penziju, pa ako još žive sa mlađim ukućanima da potroše tu penziju, da se podmire ti troškovi, i onda ih gledamo kao teret – koliko iz budžeta treba da izdvojimo sredstava da se njima podmire penzije, a ne gledamo šta nam one i na koji način sve daju da doprinose ovom društvu i u tim njihovim godinama", rekla je Nadežda Starić iz NVO "Snaga prijateljstva Amiti".
I pored toga što penzioneri u Srbiji nisu u zavidnom položaju i što njih 65 odsto ima penzije koje nisu veće od 25.000 dinara, ove žene pokazuju da starost u Srbiji može biti dostojanstvena i lepa.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.