Izvor: B92, 18.Apr.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devetoro dece živi od jedne penzije

Šabac -- Dok se čeka na usvajanje mera za zaštitu socijalno najugroženijih, devetoro dece i njihova majka žive u jednom selu kod Šapca od 12 hiljada dinara mesečno.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić najavio da će uskoro biti usvojen paket mera za zaštitu najugroženijih građana. On je objasnio da će Vlada štititi porodice sa šest i više članova, samohrane majke, staračka domaćinstva, romske porodice, izbeglice i interno raseljene. Oko 250 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hiljada porodica očekuje pomoć.

Dok se očekuje usvajanje tih mera, desetočlanoj porodici Vuletić iz Drenovca kod Šapca boračka penzija od 12 hiljada dinara jedini je siguran mesečni prihod.

Od tog novca Ljubinka školuje četvro dece, a ostalih petoro pomažu koliko mogu.

"Ova devojčica koja je sada peti razred, jednom u školi nije imala novac za užinu, a kada su je dugarice pitale zašto ona ne jede, rekla je da je zaboravila pare. Ustvari, ona je slagala drugarice, jer nije smela da kaže da nema novca”, kaže Ljubinka Vuletić.

Osim nemaštine, ni tuga ih nije zaobišla. Pre tri godine, Ljubinka je izgubila muža.

Pokušaj da sazna okolnosti pod kojima je poginuo suprug završen je bezusepešno, jer nije imala novca da plati veštačenje.

Tek pre mesec dana uspela je da ostvari pravo na penziju, ali je zbog dugova iznos od osam hiljada dinara umanjen za trećinu.

Pomoć za desetočlanu porodicu

Redakciji B92 tokom dana se javio veliki broj građana koji žele da pomognu porodici Vuletić. Svi zainteresovani mogu kontaktirati novinarku B92 iz Šapca, Mirjanu Čvorić, na telefon 065/413-86-49 ili na i-mejl adresu: mirjanacvoric@yahoo.com.

U utorak će biti otvoren i žiro račun na koji će građani moći da uplate sredstva za pomoć porodici Vuletić.

Ipak, borba da prehrani porodicu nije prestala.

"Kad je proleće, ja idem i sejem, ko me pozove, krečim, radim sve u sezoni, ne biram poslove”, kaže Ljubinka.

Da bi pomagao majci, Srećko je napustio školu. Iako je maloletan, ne bira poslove.

"Radim u pekari i za to dobijam četiri kilograma hleba. Nekad mi gazda da 100 dinara kada hoću malo da izađem u grad", kaže Srećko Vuletić.

Skromni i ćutljivi kakvi su Vuletići, taman i da hoće, težinu njihovog života ipak ne mogu sakriti.

"Moji drugovi i drugarice imaju sobu i igračke, a ja nemam ništa”, kaže Milica Vuletić.

Iako u njihovoj priči baš nema puno mesta za smeh, Vuletići su veseli jer to je za sada jedini način da pobede ono što život nosi.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za najugroženije tri milijarde dinara

Izvor: Capital.ba, 18.Apr.2009

SUBOTICA, Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić rekao je da će njegovo ministarstvo obezbjediti tri milijarde dinara za zaštitu 225 000 naugroženijih porodica u Srbiji. 'To su pre svega porodice s šest i više članova domaćinstva, deca do 13 godina i stariji od 65 godina života',...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.