Izvor: B92, 17.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decenijama kasni rešenje o penziji

Beograd -- Uži sastav SIV-a bivše SFRJ je nakon smrti Josipa Broza odlučio da se njegovoj supruzi Jovanki dodeli penzija, ali 29 godina od tada njoj nije uručeno rešenje.

Član te Koordinacione komisije, koji je želeo da ostane anoniman, kazao je za "Danas" da je penzija trebalo da bude po principu Pepice Kardelj, tj. da osnovica obračuna bude plata člana Predsedništva SFRJ. Jugoslovensko rukovodstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je posle Titove smrti tvrdilo da on nije imao platu, ali sagovornik lista "Danas" ističe da to nije tačna informacija.

"Tu platu mu je povremeno na ruke isplaćivala radnica (inicijali P.M.) u SIV-u koja je isplaćivala i plate članovima SIV-a", objašnjava izvor lista "Danas".

Tek nakon pronalaska službenog lista na kome je pisalo da je Broz imao platu, krajem osamdesetih prošlog veka, pred raspad Jugoslavije, vlada je odlučila da se Jovanki Broz daje novac u visini plate predsednika savezne skupštine.

To nije klasična penzija, već neki vid nadoknade, apanaža.

Sagovornik lista "Danas" navodi da ne zna ko je i kada sprečio da Jovanka Broz dobije penziju, iako je tu odluku o penziji donela Koordinaciona komisija.

Brozova je kuću u Užičkoj 15 morala da napusti mesec dana posle Titove smrti. Iz te kuće nije smela da ponese ništa, pa tako ni svoja lična dokumenta, fotografije, čak ni svoju garderobu.

Predsednik SIV-a u trenutku smrti Josipa Broza bio je Veselin Đuranović. Upravo on je tokom svog mandata formirao Koordinacionu komisiju, u čijem sastavu su bili predsednik i pet potpredsednika SIV-a.

Zadatak te komisije je bio da o svim ključnim i najtajnijim pitanjima od značaja za SFRJ ne odlučuje SIV u kompletnom sastavu (sa 32 člana), već uži sastav.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.