Izvor: Radio 021, 20.Mar.2020, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan kada je Džordan izabrao 45

Pre 25 godina, na današnji dan, Majkl Džordan prvi put se vratio iz "penzije" i u Indijanapolisu odigrao meč noseći broj 45 na dresu.

Tačno četvrt veka prošlo je otkako je najbolji košarkaš u istoriji odlučio da na NBA terenima nije rekao svoju poslednju reč i obradovao armiju navijača, koji su smatrali da igra bez njega nikada neće biti ista.

Meč u Indijanapolisu, između Pejsersa i Bulsa, odigran 19. marta 1995. godine, očekivao se kao retko koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << do tada – bio je to dan povratka Majkla Džordana na NBA terene, posle gotovo dve godine košarkaške "penzije".

Džordan se povukao iz košarke i rešio da se posveti svojoj drugoj ljubavi - bejzbolu, ali nekako su svi predosećali da će se vratiti, jer je sa košarkaškom loptom mogao što niko pre njega nije.

I to se zaista desilo, a "njegovo leteće visočanstvo" je sve iznenadio – na terenu se pojavio u dresu sa vrojem 45.

Istina, Bulsi su pet meseci ranije podigli njegov legendarni dres sa brojem 23 pod svodove "Junajted centra", zahvalivši mu na tri osvojene titule.

U prvoj utakmici u "Market skver areni" Džordan se nije proslavio. Istina, postigao je 19 poena, ali uz katastrofalan šut 7/28 u porazu svoje ekipe 103:96.

Ipak, samo četiri utakmice kasnije, Majkl je Niksima ubacio 55 poena i nagovestio svoj povratak u formu koja ga je krasila do 1993. godine.

Čikago je tu sezonu završio serijom 13-4, a Džordan je u tih 17 mečeva prosečno beležio 27 poena, pet skokova i sedam asistencija.

Karijeru je završio sa šest šampionskih trofeja i titulom najboljeg košarkaša svih vremena.

Džordan je još jednom kačio košarkaške patike o klin, ali to je neka druga priča...

A dres Čikago bulsa sa brojem 45 i imenom Džordan ostao je deo NBA istorije.

Tekst u celini pročitajte na sajtu RTS-a.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.