Cvetković o prvih godinu dana Vlade

Izvor: B92, Tanjug, 08.Jul.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković o prvih godinu dana Vlade

Beograd -- Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković protivi se smanjenju plata i penzija i očekuje blagi oporavak privrede u narednim mesecima.

Premijer kaže da je najveći rezultat Vlade u prvoj godini rada ukidanje viza za građane Srbije, a da se sledeće godine očekuje odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropskom unijom. Cvetković veruje da je, kada je u pitanju ekonomska kriza, za Srbiju najgore prošlo.

Za razliku od obeležavanje 100 dana rada Vlade kada je sam sebi dao peticu, premijer Mirko Cvetković sada nije želeo da ocenjuje rad svog kabineta u proteklih godinu dana.

Ipak veruje da će Vlada imati pun četvorogodišnji mandat.

"Moram da kažem da od kako je formirana ona je naišla na razne kontroverze – te, ne znam, koalicija ovakva, te još dva meseca, pa posle još dva meseca, pa još dva meseca i nekako evo došla je do godinu dana”, podseća Cvetković.

"Sad su se ti kritičari zbunili – šta se ovo događa. Ja mogu da im kažem da mogu da nastave da budu zbunjenii u narednom periodu”, poručuje premijer.

Prvu godinu rada obeležila je borba protiv ekonomske krize. Posle početnih teškoća, Vlada na čijem je čelu na pravi način je regovala, veruje Cvetković.

Prema njegovim rečima, stabilizovan je finansijski sistem zemlje i kurs dinara.

"Očekujemo da će polako doći do oporavka. Ja iskreno verujem da je najgore prošlo i da se nalazi iza nas”, ocenjuje Cvetković.

Državna kasa je u minisu, ali će Vlada Srbije tokom pregovora sa MMF-om u avgustu, izneti stav protiv smanjenja pata i penzija.

"Šta bi se desilo kada bismo smanjili plate i penzije – ljudi bi imali manje para. Za to manje para, oni bi manje tražili onoga što su kupovali i onda bi to dovelo do daljeg recesionog usporavanja”, objašnjava premijer.

Rad na odmrazvanju SSP-a biće priortet sledeće godine, kaže premijer. Iako Holandija odmrzavanje SSP-a uslovljava punom saradnjom Srbije sa Hagom, za sat vremena konfericije nije bilo ni jedni reči o potrazi za haškim begnucima.

"Ima mnogo stvari koje nisam stigao da spomenem. Prosto sam morao da biram iz te mase dostignuća. Nisam spomenu na primer ni da smo poslali mirovnu misiju u Čad”, navodi Cvetković.

On kaže da za ovih godinu nije postao ni bogatiji ni siromašniji , a na pitanje koliko novca trenutno ima u novčaniku kaže: "U svom novčaniku? Pa, ja mislim u novčaniku da ima pet-šest hiljada dinara”.

Zakon narednih nedelja u parlamentu

Premijer Cvetković izjavio kaže da se unutar Vlade još raspravlja o zakonu o prenosu nadležnosti i da je on u najvećoj meri usaglašen, tako da je "pitanje nedelja" kada će biti upućen u skupštinsku proceduru.

Cvetković je na konferenciji za novinare povodom godinu dana vlade podsetio da je bez usvajanja tog zakona, Statut Vojvodine "prazno slovo na papiru".

"Statut ostaje prazno slovo na papiru dok se ne donese zakon o prenosu nadležnosti koji u osnovi predstavlja supstancu tog dokumenta".

"Trenutno je unutar vlade rasprava oko tog zakona, ono što mogu da vam kažem je da je on u najvećoj meri napravljen i da je sad pitanje, možda, nedelja kada će biti pušten u proceduru", objasnio je premijer.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković: Obećali smo autoput i otvaramo ga na godišnjicu rada Vlade

Izvor: Press, 07.Jul.2009, 23:50

Premijer Mirko Cvetković, na godišnjicu rada Vlade Srbije, zvanično je otvorio levu traku deonice Koridora 10 od Levosoja do granice sa Makedonijom. .Ova deonica, duga 20,5 kilometara, koštala je tri milijarde dinara, a za godinu dana zajednički su je izgradili „Preduzeće za puteve Beograd"...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.