Čime je Krim uspeo da kupi Tatare?

Izvor: Vesti-online.com, 20.Mar.2014, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čime je Krim uspeo da "kupi" Tatare?

Uprkos očekivanjima da će bojkotovati, mnogi Tatari glasali su na referendumu na Krimu. Da bi se veći broj Tatara odazvao referendumu, krimski parlament im je dao prava koja ni u Sovjetskom Savezu, ni u Ukrajini nisu imali. Kao razlog za odustajanje od bojkota navodi se i povećanje plata i penzija posle pripajanja Rusiji, a koja je Vladimi Putin juče naredio.

Iako su najavljivali bojkot, mnogi su se predomislili

 

Neposredno posle smene >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vlasti u Kijevu na Krimu se desilo nekoliko sukoba Tatara i lokalnih Rusa. Zato je mnoge iznenadila velika izlaznost na prošlonedeljnom referendumu koja je pokazala da su glasali i mnogi Tatari. Zašto su neki od njih odustali od najavljivanog bojkota u drevnoj prestonici krimskih Tatara Bahči-saraju?

 

Ove godine krimski Tatari obeležavaju 70 godina otkako su ih sovjetski vojnici, po Staljinovom naređenju, proterali s Krima i raselili širom Sibira i srednje Azije. U dugovečnom narodu još je mnogo onih koji se sećaju progona. Među njima i Amdi Abduramanov koji je te 1944. godine imao devet godina.

 

Dobili prava kao nikada do sada, plus duplo više penzije  

"Upali su usred noći bez ikakvog upozorenja, a ovde su bili sve starci i deca, jer su muškarci ranije oterani u Tulu na prinudni rad. Moj otac je za vreme rata bio seoski starešina i kad su Nemci došli, sačuvao je da niko ne bude obešen ni streljan. Ipak su ga u Uzbekistanu osudili na deset godina zatvora, 46 odsto Tatara koji su odavde otišli s nama poumiralo je u izgnanstvu od gladi i bolesti", svedoči Abdurahmanov.

 

Uprkos lošim uspomenama i pozivima islamskog medžlisa da se referendum bojkotuje, odziv birača je u naselju oko Hanovog dvorca iz 16. veka bio veći nego kad se 2010. godine birao predsednik Ukrajine. Amdi, koji se iz Uzbekistana vratio kao Komsomolac, ima objašnjenje.

 

Tatari u molitvi

Pročitajte još:

* Krimski Tatari: Turci, pomagajte, nećemo u Rusiju

* Rusija počela da deli pasoše na Krimu

* Rusi se šire: Prisvojili deo Ohotskog mora

 

"Od prvog aprila će penzije i plate biti dva i po puta veće nego u Ukrajini. A prošlost je prošlost, vremena su se promenila i to što se desilo pre 70 godina neće se ponoviti. Staljin nije samo Tatare proterao, koliko je samo Rusa stradalo pod njim, svoje ljude je terao u smrt. Sada se Rusija lepo ophodi prema Tatarima i u Kazanju i u Baškeriji i u Tatarstanu. Putin nam se nedavno preko televizije obratio na tatarskom jeziku", objašnjava Abdurahmanov.

  Tatarka Arzi pokazuje fotografiju dede crvnoarmejca: Vreme je da se zaboravi prošlost i da krenu u bolju budućnost, složili su se mnogi Tatari

 

Ljudi koji su bojkotovali glasanje ne žele pred kameru, ali kažu da neće da se mešaju u politiku i da samo hoće da ih niko ne dira. "Mi smo poseban narod. Živećemo u miru. Neka samo Bog da da bude mira", kaže Tatarin koji nije izašao na referendum.

 

Uoči referenduma, Krimski parlament Tatarima je dao prava koja ni u Sovjetskom Savezu ni u Ukrajini nisu imali. Prvi put su birački listić mogli da čitaju na svom jeziku. Neki od njihovih lidera založili su se za život u Rusiji.

 

"Lično odgovaram za to da ćemo i mi, krimski Tatari, kao i čitavo stanovništvo Krima, po pristupanju Ruskoj Federaciji, posle prelaznog perioda od oko godinu dana, dostići nivo kvaliteta života kakav je u Rusiji. I biće obnovljena naša prava", ističe akademik Ajder Memetov.

 

Pravo na 20 posto predstavnika u parlamentu i vladi Krima, tatarski jezik kao ravnopravan sa ruskim i ukrajinskim, vraćanje naziva toponima na stare tatarske naseobine i finansiranje projekata od kulturnog značaja izveli su deo Tatara na glasanje, ali njihova lojalnost umnogome će zavisiti od toga hoće li ekonomski stajati bar onoliko dobro koliko njihovi sunarodnici u drugim delovima Rusije. Za početak Putin je isunio obećanje i juče naredio povećanje penzija na nivo onih u Rusiji.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.