Blago komšijama: Penzije nekima veće od plata

Izvor: B92, 04.Avg.2017, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blago komšijama: Penzije nekima veće od plata

Rumunska vlada koju predvode socijaldemokrate saopštila je da će utvrditi gornju granicu za specijalne penzije u određenim državnim službama.

Reč je o službama kao što su vojska i tajne službe, kako bi potrošnju držala pod kontrolom.

Niz povećanja plata i smanjenja poreza koje je sproveo zvanični Bukurest izazvali su zabrinutost Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda da država članica Evropske unije neće uspeti da ostane u granicama ciljanog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fiskalnog deficita od 3 odsto bruto domaćeg proizvoda, koliko predviđaju evropski propisi, izveštava Rojters.

Sporazumi o platama koji su odobreni za nekoliko oblasti u preglomaznoj javnoj upravi, uključujući vojsku, tajne službe, policiju i skupštinske poslanike, predviđaju da njihova primanja prate povećanje specijalnih plata u tim sektorima i nakon penzionisanja.

"U situaciji smo da su neke penzije veće od plata i doći će trenutak kada budžet to neće moći da podnese", rekao je ministar obrane Adrijan Tutuijanu novinarima.

Prosečna specijalna vojna penzija iznosi 3.292 leja (856,98 dolara) mesečno, rekao je Tutuijanu. Poređenja radi, prosečna penzija za 5,2 miliona državnih penzionera kreće se nešto malo ispod 1.000 leja (260,32 dolara), navodi Rojters.

Vlada planira da donese hitnu uredbu o limitiranju specijalnih penzija, prema kojoj će se one ubuduće usklađivati s rastom stope inflacije za penzionisane radnike obaveštajnih agencija, ministarstava obrane i unutrašnjih poslova, vazduhoplovstvo i poslanike.

Nije saopšteno koliko u Rumuniji ima penzionera koji primaju specijalne penzije. Najava plana za ograničavanje ovih penzija izazvala je talas zahteva za prevremeno penzionisanje u vojsci tokom poslednjih nekoliko nedelja, navodi Rojters.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.