Basesku preispituje sporazum sa MMF-om ?

Izvor: S media, 06.Sep.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Basesku preispituje sporazum sa MMF-om ?

Predsednik Rumunije Trajan Basesku je danas izjavio da bi ta zemlja trebalo da u oktobru preispita svoj sporazum o zajmu sa Medjunarodnim monetarnim fondom.

Rumunija je 2009. postigla sporazum o zajmu od 20 milijardi evra sa MMF, Evropskom unijom i Svetskom bankom, a deo sredstava iz tog sporazuma, koji ističe iduće godine, pomogao je Rumuniji da isplati zarade i penzije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u javnom sektoru u prošloj godini, kada je ekonomija te zemlje zabeležila pad od 7,1 odsto.

Trajan Basesku je tokom današnjeg sastanka sa šefom misije MMF u Rumuniji Džefrijem Franksom rekao da dve strane treba da u oktobru procene da li Rumunija treba da produži sadašnji sporazum sa MMF ili potpiše aranžman "iz predostrožnosti", što znači da zemlja neće morati da koristi taj novac i plaća kamate, sem ukoliko joj ne budu neophodne te finansije.

Basesku je u julu izjavio da je Rumuniji potreban novi sporazum sa MMF,ali je ukazao da bi prednost dao sporazumu iz predostrožnosti koji bi omogućio toj zemlji pristup fondovima samo ako se suoči sa kritičnom situacijom.

Rumunija se nalazi u najdubljoj recesiji u poslednje dve decenije. Vlada te zemlje je 1. jula, na zahtev MMF, skresala plate u javnom sektoru za četvrtinu i povećala poreze na prodaaju sa 19, na 24 odsto sa ciljem smanjenja budžetskog deficita.

(Tanjug(
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.