Apel Pressa: Penzioneri gladni, a ovi se razbacuju!

Izvor: Press, 01.Sep.2010, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel Pressa: Penzioneri gladni, a ovi se razbacuju!

Vlast ne vidi ništa čudno u tome što penzionisani političari istovremeno primaju i plate i penzije i raznorazne državne honorare
Otkriće Pressa da „političari penzioneri" zarađuju astronomske sume novca pošto istovremeno primaju i plate i penzije i raznorazne honorare izazvalo je žestoke osude opozicije, ali i najšire javnosti. Na drugoj strani, prozvani funkcioneri >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kažu da po zakonu imaju prava na dupla primanja i ne vide ništa čudno u tome što na državnoj blagajni naplaćuju i više od 2.000 evra mesečno!

Press je juče objavio podatke o mesečnim primanjima „penzionisanih poslanika", među kojima su najdrastičniji primeri Dragoljuba Mićunovića (DS) i parlamentaraca iz PUPS-a Mome Čolakovića, Đure Perića i Konstantina Arsenovića.
Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Mićunović pored skupštinske plate od 120.000 dinara prima i penziju od 71.027, kao i naknadu u Programskom savetu RTS-a od 30.000 dinara. Ukupno, dakle, čak 221.027 dinara! Drugi na listi je Čolaković sa ukupnim prihodom od 198.000, treći Konstantin Arsenović (194.276), a četvrti Đuro Perić (182.000).
DS: Ne dirajte ih!
Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić kaže da poslanicima u Skupštini treba zabraniti da istovremeno primaju i plate i penzije.
- Pa, penzije tih PUPS-ovaca, Mićunovića i ostalih, i po deset puta su veće od prosečnih primanja običnih penzionera! Izgleda da možete da živite lepo samo ako ste vlast. Ako ste običan čovek, onda možete da umrete od gladi! - kaže Vučić.
Poslanik DSS-a Željko Tomić dovodi u pitanje moralnost poslanika koji zarađuju po dva osnova.
- To jeste po zakonu, ali pitanje je da li je to moralno i časno?! Iz vrha države šalju se poruke o socijalnoj pravdi, a baš iz vlasti dolaze primeri velike, neizrecive ljubavi prema novcu... - kaže Tomić.
S druge strane, portparol DS-a Jelena Trivan smatra da je neukusno pokretati temu o primanjima „političara penzionera"!?!
- DS ima moralni stav kad je reč o trošenju budžetskih sredstava. Neukusno je to malo penzionera koje imamo u javnom životu stavljati na stub srama! Trebalo bi da se sa više poštovanja odnosimo prema njihovim godinama i onome što su uradili - kaže Trivanka.
Poslanik PUPS-a Đuro Perić kaže da ima pravo i na platu i na penziju.
- Takvo je zakonsko rešenje. Tako je, kako je... Ne uzimam ja celu platu za sebe. Polovinu dajem na razne stvari, negde pomognem penzionersku organizaciju, negde pojedince, neke ljude sa Kosova... Ja sam tražio da se ukinu nadoknade u UO Fonda PIO dok sam bio član, ali se ostali nisu složili. E sad, da li je to moralno? Ne znam, teško je raspravljati u tim kategorijama... - kaže Perić. On napominje i da više nije član UO Fonda PIO i da „sada umesto 224.000 prima samo 182.000 dinara mesečno".

Mićunović ćuti
U Kabinetu predsednika Srbije nisu želeli da komentarišu primanja penzionisanih političara.
- Predsednik je radnik i prima samo platu... - kažu u Predsedništvu.
Na telefon potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića (on pored plate od 101.000 prima i penziju od 66.000 dinara) javila se sekretarica, koja nas je uputila na njegovog savetnika za medije. On nam je, pak, tražio da mu pitanja dostavimo pisanim putem, a nikakve odgovore nije poslao.
Rekorder po duplim primanjima, poslanik i funkcioner DS-a Dragoljub Mićunović, ni juče nije hteo da govori za Press.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.