Ustavni sud tek krajem godine o zabrani „Obraza“

Izvor: Blic, 04.Avg.2010, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud tek krajem godine o zabrani „Obraza“

Ustavni sud Srbije doneće do kraja godine odluku o zahtevu državnog tužilaštva da se zabrane ekstremne desničarske organizacije "Obraz" i "1389", kao i 14 navijačkih grupa Crvene zvezde, Partizana i Rada, saznaje "Blic". Prema nezvaničnim informacijama, simpatizeri ultradesničarskih organizacija su i Danilo Žuža i Miloš Mladenović, mladići osumnjičeni da su pretukli kolumnistu nedeljnika "Vreme" Teofila Pančića. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Bivši državni tužilac Slobodan Radovanović zvanično je zatražio od Ustavnog suda zabranu "Obraza" i "1389" septembra prošle godine, navodeći kao razloge pozive na nasilje i mržnju, učestale napade na stranice, kao i masovno hapšenje huligana na dan kad je u Beogradu trebalo da bude održana Parada ponosa. Iz istih razloga Radovanović je 16. oktobra 2009. podneo zahtev za zabranu ekstremnih navijačkih grupa Crvene zvezde, Partizana i Rada.

U Ustavnom sudu do danas nisu doneli odluku po zahtevima srpskog tužilaštva.

- Sudije Ustavnog suda tražile su podatke od evropskih sudova koji su se bavili ovim pitanjima. Takođe je traženo mišljenje i relevantnih međunarodnih organizacija, kao što je FIFA. Kada ta mišljenja stignu, sudije će predložiti javnu raspravu i očekuje se da će odluka biti doneta do kraja godine - kažu za "Blic" u Ustavnom sudu.

Zahtev za zabranu tužilac je obrazložio brojnim krivičnim delima koja su počinili pripadnici ultradesničarskih i navijačkih grupa, između ostalog i za ubistvo Brisa Tatona, za koje su optužene pojedine vođe grupe "Alkatraz". U međuvremenu, tužilaštvo je dopunjavalo zahtev Ustavnom sudu sa novim podacima o krivičnim delima koja su počinili pripadnici ovih grupa.

Tužilaštvo će, kako saznajemo, ispitati da li su Danilo Žuža (19) i Miloš Mladenović (18), osumnjičeni za napad na novinara Teofila Pančića, bili pripadnici ultradesničarskih organizacija i njihove motive za napad.

Opširnije pročitajte u izdanju za četvrtak, 5. avgust 2010.
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda,   Organizacija Obraz,   Zvezda - Partizan

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.