Sud oslobodio navijače koji su vređali Brankicu Stanković

Izvor: Politika, 22.Apr.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud oslobodio navijače koji su vređali Brankicu Stanković

Po donošenju odluke sudija prokomentarisala da optuženi „nije ni trebalo da budu u pritvoru”, na šta je odreagovao tužilac napisavši službenu belešku

Prvi osnovni sud u Beogradu odbacio je juče optužnicu kojom su se šestorica navijača „Partizana“ teretila za ugrožavanje sigurnosti novinarke B92 Brankice Stanković. Sud je, naime, ocenio da pevanje stihova „Opasna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija” ne predstavlja kvalifikovanu i ozbiljnu pretnju koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bi ugrozila bezbednost Stankovićeve već, eventualno, uvredu na javnom skupu koja se goni po privatnoj tužbi. Odlukom suda optuženi su pušteni iz pritvora.

Sudija Jelena Milinović je po donošenju ovakve odluke, prema nezvaničnim informacijama, javno prokomentarisala da optuženi „nije ni trebalo da budu u pritvoru”. Njena konstatacija, međutim, nije ušla u zapisnik sa pretresa, ali je na nju odreagovao zamenik prvog javnog tužioca. On je, kako saznajemo, o ovoj izjavi sudije napisao službenu belešku.

Optužnica Prvog osnovnog tužilaštva teretila je Gorana Klještana, Aleksandra Perišića, Milana Gudovića, Dragana Đurđevića, Nemanju Odalovića i Nemanju Bogdanovića, da su 16. decembra prošle godine, na stadionu FK „Partizan”, za vreme međunarodne utakmice Partizan – Šahtjor, novinarki B92 skandirali „Opasna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija”, čime su ugrozili njenu bezbednost.

U Republičkom javnom tužilaštvu navode da su iznenađeni odlukom suda kojom se odbacuje optužnica Prvog osnovnog tužilaštva i najavljuju da će na ovu odluku podneti žalbu čim im bude dostavljen pismeni otpravak presude.

– Iznenađenje je tim pre veće jer je optužnica prošla proveru od strane suda. Svi prigovori na nju odbijeni su od strane Krivičnog vanraspravnog veća, što znači da je ona stupila na pravnu snagu – rekao je za naš list Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva.

On je naglasio da je ova optužnica imala istorijski značaj s obzirom na to da je bila prva u Srbiji kojom se novinar tretira kao službeno lice, odnosno da ima krivičnopravnu zaštitu u svojstvu službenog lica. Upravo zato je, ističe Zorić, član 138 Krivičnog zakonika promenjen kako bi novinari imali svojstvu službenog lica i bili zaštićeni.

– Upravo je intencija zakonodavca bila da novinari treba da imaju krivičnopravno zaštitu u svojstvu službenog lica, a ne da privatno gone za krivično delo uvrede – rekao je Zorić.

Do incidenta za koji su optuženi navijači „Partizana” došlo je posle emitovanja više emisija „Insajder” koji uređuje i vodi Stankovićeva, a koji se u poslednjem serijalu bavio huliganstvom među navijačkim grupama. Navijači su tokom utakmice vređali novinarku B92 upućujući joj pretnje smrću i skandirajući joj sa tribina „Opasna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija”. Sve je praćeno šutiranjem, udaranjem u glavu i probadanjem plastične lutke, koja je predstavljala Stankovićevu.

Pretnje Stankovićevoj počele su u toku serijala „Insajder” u kojem je otkriveno da je protiv nekoliko navijača „Partizana”, „Crvene zvezde” i „Rada” u poslednjih nekoliko godina podneto više od 100 krivičnih prijava, i to za ubistva, pokušaje ubistva, otmice, iznude, razbojništva i pljačke.

U serijalu je otkriveno da ove krivične prijave nisu podvrgnute sudskom procesu jer su skoro po pravilu zastajale u sudovima.

 -------------------------------------------------

Brankica Stanković: Saučesnici u pozivu na linč

Novinarka B92 i autorka emisije „Insajder”, koja od decembra prošle godine ima policijsko obezbeđenje, rekla je za „Politiku” da se ovakvom odlukom suda, praktično, pravdaju pretnje, a da su nadležne institucije, možda nenamerno, postale saučesnici i podstrekači u pozivu na linč.

M. Derikonjić

[objavljeno: 23/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.