Odbačena optužnica za pretnje Brankici

Izvor: Glas javnosti, Beta, Tanjug, 22.Apr.2010, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbačena optužnica za pretnje Brankici

BEOGRAD - Prvi osnovni sud u Beogradu odbacio je danas optužnicu protiv šestorice navijača "Partizana" i oslobodio ih odgovornosti za ugrožavanje sigurnosti novinarke Brankice Stanković zbog skandiranja na fudbalskoj utakmici Partizan - Šahtjor, 16. decembra prošle godine.

Odlukom suda navijači su pušteni iz pritvora, u kome su bili od dana kada se dogodio incident.

Optužnica Prvog osnovnog javnog tužilaštva je odbačena kao podneta od neovlašćenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << tužioca, jer prema stavu sudskog veća, u radnjama optuženih za koje se terete nema elemenata krivičnih dela ugrožavanje sigurnosti i nasilničkog ponašanja, već eventualno krivičnog dela uvrede.

Tužilastvo će uložiti žalbu na odluku suda

Tužilaštvo će uložiti žalbu na rešenje Prvog osnovnog suda u Beogradu kojim je odbačena optužnica protiv šestorice navijača Partizana koji su sa tribina pretili novinarki B 92 Brankici Stanković, izjavio je danas portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

"Tužilaštvo je iznenađeno odlukom Suda da odbaci optužnicu i Tužilaštvo će sigurno uložiti žalbu čim dobije pisani otpravak rešenja", kazao je Zorić agenciji Beta.

Iznenađenje je "tim pre veće" što je optužnica već prošla proveru suda i Krivično vanraspravno veće suda je pre glavne rasprave odbilo sve prigovore branilaca, naveo je on.

"Tužilaštvo će uputiti dopis Visokom savetu sudstva da ispita ovaj slučaj i utvrdi da li je eventualno bilo nekih drugih propusta", kazao je Zorić.

On je naglasio da je značaj optužnice izuzetno veliki, praktično istorijski, pošto je to prva optužnica na osnovu prošlogodišnjih izmena Krivičnog zakona kojim se novinari tretiraju kao službena lica.

"U pitanju je ozbiljno krivično delo ugrožavanje sigurnosti (novinara) za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina", naveo je Zorić.

Komentarišući sudsko rešenje kojim je delo navijača označeno kao uvreda a ne pretnja, i preporuku suda Brankici Stanković da ih privatnom tužbom goni za uvredu, Zorić je ponovio "iznenađenje tužilaštva takvim stavom suda".

"I sam zakon je jasan - krivično delo ugrožavanje sigurnosti predviđa da novinari uživaju zaštitu kao službeno lice i vrlo je važno da novinari mogu nesmetano da rade svoj posao", kazao je Zorić i naglasio značaj javnosti (novinara) u procesu demokratizacije nekog društva.

Prema njegovim rečima, činjenica da je neko sa tribina javno poručivao Brankici Stanković da će "proći kao Ćuruvija" jeste pretnja.

Beta

Sudsko veće, na čelu sa sudijom Jelenom Milinović, smatra da pevanje stihova "Opasna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija" ne sadrži kvalifikovanu i ozbiljnu pretnju koja bi ugrozila bezbednost Stankovićeve.

Sud je optužnicu odbacio rešenjem na koje tužilaštvo može da uloži žalbu Apelacionom sudu u roku od osam dana.

Krivično delo uvrede goni se po privatnoj tužbi, koju može da podnese lično Brankica Stankovićeva.

Sud je rešenjem oslobodio odgovornosti Gorana Klještana, Aleksandra Perišića, Milana Gudovića, Dragana Đurđevića, Nemanju Odalovića i Nemanju Bogdanovića.

Optužnica ih tereti da su 16. decembra 2009. godine, na stadionu FK Partizan, za vreme utakmice Partizana i Šahtjora, koja je direktno prenošena na televiziji B92, sa tribina ugrozili sigurnost novinarke Brankice Stanković.

Do incidenta na stadionu došlo je posle emitovanja više emisija "Insajder", koju uređuje i vodi Stankovićeva, a koji se u poslednjem serijalu bavio huliganstvom među navijačkim grupama.

Navijači fudbalskog kluba "Partizan" na utakmici su vređali novinarku B92 i uputili joj pretnje smrću, skandirajući sa tribina "Opasna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija".

Sve je bilo praćeno šutiranjem, udaranjem u glavu i probadanjem plastične lutke, koja je predstavljala Stankovićevu.

Oba novinarska udruženja, NUNS i UNS, tokom dana su se oglasili saopštenjima u kojima su  iskazali zaprepašćenje odlukom suda.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.