Nemačka istoričarka: Tito bi teško mogao da spreči raspad Jugoslavije

Izvor: Beta, 18.Okt.2020, 16:37

Nemačka istoričarka: Tito bi teško mogao da spreči raspad Jugoslavije

Nemačka istoričarka Mari-Žanin Čalić ocenila je da bi dugogodišnji jugoslovenski lider Josip Broz Tito teško mogao da spreči raspad Jugoslavije početkom 90-ih godina prošlog veka da je bio živ.Čalić, autorka najnovije biografije jugoslovenskog maršala "Tito - večni partizan", rekla je da su okolnosti za Jugoslaviju u 70-im i 80-im godinama bile vrlo teške i da je "preživljavanje takve države postalo malo verovatno"."Socijalizam se raspadao u celom istočnom bloku. A više nije postojalo ni vezivno tkivo ideologije bratstva i jedinstva, isto kao ni jedinstvo partije. Politička vodjstva u republikama više ili nisu verovala u kompromis ili ga nisu ni želela. Mislim da je 1980-ih godina nastala jedna dinamika koju, da je bio živ, ni Tito više ne bi mogao tek tako da zaustavi ili da joj promeni tok", kazala je Čalić za Dojče vele (DW).Ona je navela da su se društveno-ekonomske razlike u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata povećale, a ne smanjile."U Sloveniji su ljudi 1945. bili po glavi stanovnika tri puta bogatiji od onih na Kosovu. A u 1980-im godinama bili su devet puta bogatiji. To znači da se i razlika u interesima povećala. Slovenačka privreda, koja je funkcionisala gotovo kao privreda u Austriji, imala je druge potrebe od prvenstveno ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Nemačka istoričarka: Tito bi teško mogao da spreči raspad Jugoslavije

Izvor: Danas, 18.Okt.2020

Nemačka istoričarka Mari-Žanin Čalić ocenila je da bi dugogodišnji jugoslovenski lider Josip Broz Tito teško mogao da spreči raspad Jugoslavije početkom 90-ih godina prošlog veka da je bio živ.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.