Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jun.2018, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U FBiH donesen Zakon o liječenju neplodnosti

SARAJEVO - Federacija Bosne i Hercegovine je dobila Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Ovaj zakon je ranije odobrio Dom naroda, a danas i Predstavnički dom na vanrednoj sjednici pa će stupiti na snagu po objavi u Službenim novinama FBiH.

Gotovo svi poslanički klubovi i prije glasanja su se deklarativno izjasnili da će podržati Zakon mada je SDP naglasio da to čini samo zato što mnogi parovi koji pate od steriliteta već dugo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << željno iščekuju njegovo donošenje.

Inače je, po mišljenju SDP-a, zakon veoma manjkav pošto ne dozvoljava i heterolognu umjetnu oplodnju, odnosno postupak u kojem se oplodnja zasniva na dobivanju spermija ili jajnih stanica od drugih donatora, a ne samo od parova koji žive u zajednici, bračnoj ili vanbračnoj, kako propisuje usvojeni zakon.

SDP je u dosadašnjem mandatu Federalnog parlamenta bezuspješno predlagao zakon ove vrste koji bi dozvolio i heterolognu oplodnuju te po tvrdnjama poslanika ove stranke, najavljivao i druge povoljnosti u odnosu na akt koji je danas odobren.

Sjednica Predstavničkog doma trenutno protiče bez prisustva poslanika iz Kluba HDZ-HNS, koji je u međuvremenu, nakon isteka tražene pauze u zasjedanju, saopštio da neće učestvovati u radu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta do očitovanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) jer smatra da je nova današnja vanredna sjednica Doma, najavljena za 15 sati, sazvana suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi rada Predstavničkog doma.

Jedina najavljena tačka dnevnog reda te sjednice je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Taj zakon su po hitnom postupku predložili poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Klub HDZ-HNS negodovao je što su poziv za tu sjednicu poslanici dobili službeno tek dva i po sata prije njenog najavljenog početka.

Iz istih razloga, poslanici Hrvatske demokratske zajednice 1990, nakon izjašnjavanja o Zakonu o liječenju neplodnosti, napustili su današnje aktuelno zasjedanje.

Dosad je na aktuelnoj sjednici odobren i Prijedlog zakona o mirnom rješavanju radnih sporova.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Predstavnički dom odobrio Prijedlog zakona o izbornim jedinicama

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jun.2018

SARAJEVO - Popodnevna, vanredna, sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončana je ubrzo po početku jednoglasnim odobravanjem Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH...Ovom vanrednom zasjedanju nisu prisustvovali poslanici Kluba Hrvatska...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.