Surogat majke nisu po zakonu

Izvor: Glas javnosti, 09.Feb.2011, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Surogat majke nisu po zakonu

BEOGRAD - Parovi u Srbiji koji ne mogu da imaju decu, sve više preko oglasa traže surogat majke iz inostranstva kako bi postali roditelji, jer zakon u Srbiji to ne dozvoljava, javlja RTS.

Osobe koje bi tako nešto uradile, rizikuju kaznu zatvora do deset godina, a ustanova u kojoj bi se medicinska procedura sprovela, novčanu kaznu i do milion dinara.

"Tražim ženu koja ima želju da bude surogat majka. Nekoga ko ima dovoljnu širinu da to uradi", samo je neki od natpisa >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na jednom od brojnih foruma posvećenih surogat majčinstvu.

Naime, posebnim medicinskim postupkom koji nije komplikovan, omogućava se ženama koje same ne mogu da rode, da svoju oplođenu ćeliju razviju u telu "iznajmljene majke". Surogat majka nema nikakvu genetsku vezu sa detetom koje nosi.

Načelnik odeljenja za vantelesnu oplodnju Narodni front Eliana Garaleić kaže da je genetski definisan plod onog trenutka kada se napravi embrion u laboratoriji, a onda se taj embrion ubaci u matericu neke druge žene i više nikako genetski ne može da se promeni.

Zakon zabranjuje surogat majčinstvo

U Srbiji zakon ne dozvoljava postojanje surogat majki, rađanje dece za novac, ili kao uslugu bliskim rođacima.

Odgovorno lice i ustanova koja bi bila umešana u ovaj proces, platili bi kaznu i do milion dinara, a direktni akteri, odnosno majka, otac i surogat majka, mogli bi da dobiju kaznu od tri do deset godina zatvora.

Zamenik predsednika Odbora za zdravlje i porodicu Narodne Skupštine Republike Srbije Simo Vuković kaže da surogat materinstvo otvara pored etičkih pitanja i niz pravnih pitanja.

"Otvara se niz pitanja u smislu odnosa majka - dete, uopšte materinstvu i ne podrazumeva samo izmenu zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, već čitav niz zakona koji se moraju promeniti", kaže Vuković.

Pravoslavna crkva: To je moralna dilema

Za Pravoslavnu crkvu suorogat majka je, pored pravne, i velika moralna dilema. Paroh crkve Svetog Save Miodrag Popović kaže da su deca i porod dar Božiji, a ne nečije pravo.

"Pravo podrazumeva da neko može da usvoji dete, što crkva blagosilja, ali pravo nečije je i da otme nečije dete, da ga kupi ili da iznajmi nekog da dete rodi. Crkva je svakako protiv tih stvari kao što je kupovina, prodaja, kao što je surogat majka", rekao je Popović.

Rađanje po ugovoru

U zemljama u kojima zakon dozvoljava program surogat majke sastavljaju se ugovori između "naručioca" i žene koja "iznajmljuje" svoju matericu.

Sve više parova iz Srbije, koji ne mogu da dobiju potomstvo, traže rešenje u inostranstvu. Da bi dete i zvanično bilo njihovo kad se vrate u Srbiju, moraće da prođu proces usvajanja u zemlji u kojoj su ušli u program surogat majke. Čitav postupak može da košta i nekoliko desetina hiljada evra.

Holandija, Velika Britanija, Kanada, Rusija, Češka i Ukrajina dozvoljavaju ovaj način rađanja deteta, dok Hrvatska, Slovenija, Nemačka i Austrija ne.

U Indiji, žene pristaju da "iznajme" matericu i za 5.000 dolara. Mnoga poznata lica poput Sare Džesike Parker, Eltona Džona, Nikol Kidman, zahvaljujući iznajmljenoj majci inkubatoru, postali su roditelji.

Stvarno ne razumem zasto stalno zaostajemo za svetom. Ovo drustvo je stvarno i zatucano i kontradiktorno. Zalazemo se za natalitet, a onemogucavamo zenama koje imaju problema sa matericom da postanu majke. Znate li da i mlada zena, ne daj Boze, moze da dobije rak i da zbog toga mora da joj se odstrani materica, ali da i dalje ima jajnike tj. moze da ima svoje dete ukoliko bi se dozvolilo surogat materinstvo. Njoj bi dete mogla da rodi rodjena sestra, pa i majka. Ovim zenama nikako ne bi drzava smela i imala pravo da zabrani da postanu majke. To je krsenje ljudskih prava! Surogat materinstvo ce sigurno i u Srbiji jednog dana biti dozvoljeno, ali se plasim da ce nekim zenama do tada isteci bioloski cas, tj. nece vise imati ni jajnih celija za tako nesto.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.