Sterilitet u Srbiji: Šta najviše muči parove

Izvor: Mondo, 13.Sep.2017, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sterilitet u Srbiji: Šta najviše muči parove

U Srbiji ima više od 400.000 parova koji imaju problem sa sterilitetom. Anketa je pokazala koje dijagnoze su najčešće, koliko godina imaju parovi koji se bore sa sterilitetom, koliko njih odustane...

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Više od polovine od 1.100 ispitanika u Srbiji leči sterilitet od jedne do pet godina, oko 26 odsto leči sterilitet od šest do deset godina, a podjednako su zastupljeni muški i ženski sterilitet, rezultati su ankete koju je sprovelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Udruženje "Šansa za roditeljstvo".

Najčešći problem i dijagnoze su loš spermogram (43 odsto) i problemi sa jajovodima (21 odsto).

Više od 70 odsto ispitanika daje prednost privatnim klinikama u odnosu na državne, a starosna dob parova koji su u borbi za bebu kreće se od 28 do 42 godine.

Dirljiva ispovest: Kako smo dočekali "dve crtice"

Samo jedan odsto ispitanika je odustao od dalje borbe što pokazuje veliku želju parova da dođu do potomstva, utvrđeno je anketom.

Svaki drugi ispitanik odgovorio je da parovi nisu dovoljno upoznati s procesom vantelesne oplodnje.

Predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" Sandra Jovanović, rekla je da podatak da polovina anketiranih razgovara o problemu steriliteta, a ipak u javnosti ne nailazi na informacije koje su potrebne.

Uz knjižicu na vantelesnu kod privatnika

"Anketa je pokazala da je skoro jednaka zastupljenost muškog i ženskog steriliteta, a zabrinjavajući je podatak da raste broj nepoznatog uzroka steriliteta. Veliki broj parova u Srbiji dugo leči sterilitet bez obzira na godine, a čak 80 odsto ispitanika ima manje od 42 godine, što znači da su ovim problemom zahvaćeni najviše parovi u reproduktivnom dobu", rekla je Sandra Jovanović.

Anketu "Sterilitet i vantelesna oplodnja" sprovelo je Udruženje "Šansa za roditeljstvo", u periodu od februara do septembra 2017, na uzorku od 1.100 osoba koji imaju problem s neplodnošću.

Procenjuje se da u Srbiji ima više od 400.000 parova koji imaju problem sa sterilitetom.Devojke, pazite: Sterilitet i zbog HPV infekcije

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.