Zlatna palma filmu Dheepan Žaka Odrijara

Izvor: Akter, 25.Maj.2015, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatna palma filmu Dheepan Žaka Odrijara

Žiri 68. Kanskog filmskog festivala dodelio je sinoć Zlatnu palmu francuskom reditelju Žaku Odrijaru za film "Dheepan", o šrilankanskim izbeglicama u Francuskoj

To je filmska priča o izbegicama koje beže od rata, ali se u predgrađu Pariza suočavaju s nasiljem.

Izbor ovogodišnjeg pobednika bio je iznenađenje, za ovu prestižnu nagradu se takmičilo 19 filmskih ostvarenja, među kojima su bili filmovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Paola Sorentina, Gasa van Santa i Đi Žangkea.

"Dobiti nagradu od braće Koen je nešto potpuno izuzetno", rekao je vrlo uzbuđen 63-ogodišnji reditelj  kada mu je uručena najveće priznanje ovog festivala, i dodao da misli na svog oca, scenaristu Mišela Odrijara.

Itan Koen, koji je ove godine sa svojm bratom Džoelom bio kopredsedavajući žirija, rekao je da su svi bili oduševljeni filmom i da je odluka bila brza. Bila je iznenađenje, jer francuski filmovi predstavljeni ove godine u Kanu nisu baš oduševili kritiku.

Francuska je poslednji put dobila Zlatnu palmu 2013. sa filmom "Život Adel" Abdelatifa Kešiša.

Žak Odrijar je već više puta nagrađivan u Kanu, dobio je nagradu za scenario za "Un Heros tres disret" (Diskrenti heroj)  1966. i Gran pri 2009. za film "Un Prophete".

Francuski glumac Vensan Lindon (55) dobio je nagradu za glavnu mušku ulogu u filmu "La loi du marche" Stefana Brizea, a francuskinja  Emaniel Berkor (47) nagradu za glavnu žensku ulogu za film "Mon roi" Majvena, koju deli sa sa američkom glumicom Runi Marom za film "Kerol" Amerikanca Toda Hejnsa o romansi između dve žene u 1950-im u kome igraju Runi Mara i Kejt Blančet.

Gran pri dodeljen je filmu "Le fils de Saul" (Sin Sola) Mađara Lasla Nemeša, film o holokaustu.

Nagradu žirija dobio je Grk Jorgos Lantimos za film "The Lobster" (Jastog), priči o samoći i ljubavi.

Nagrada za režiju pripala je tajvanskom reditelju Hu Sijao-sijenu za ostvarenje "The Assasin".

Meksički reditelj Mišel Franko dobio je nagradu za scenario za "Chronic".

Još jedno iznenađenje u Kanu bilo je da su tri Italijana Nani Moreti, Mateo Garone i Paolo Sorentino ostali bez nagrada.

Među filmovima u trci za Zlatnu palmu nalazili su se i Đijovo ostvarenje "Mountains May Depart", Sorentinov "Youth", u kojem igraju Majkl Kejn i Harvi Kajtel, i Van Santov "The Sea of Trees", koji je razočarao novinare na predpremijeri.

Zastupljeni su različiti žanrovi, od drame i borilačkih trilera do naučne fantastike, kao što je film "Lobster" (Jastog) grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa.

Prestižni festival, koji je počeo 13. maja, sinoć je zatvorioi dokumentarni film o klimi "Le feu et la glace" (Vatra i led) francuskog reditelja i oskarovca Lika ZZakea.

Na ovogodišnjem festivalu obeleženo je 60 godina od nagrade Zlatne palme, koja vredi 20.000 evra i izrađuje se od zlata i posebnog kristala.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.