Izvor: RTS, 25.Feb.2021, 18:40

Vlada usvojila Predlog zakona o klimatskim promenama

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici Predlog zakona o klimatskim promenama, čijom će se primenom uspostaviti sistem za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i obezbediti prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove.
Kako se ističe u saopštenju, Zakonom se ispunjavaju obaveze prema međunarodnoj zajednici, odnosno Okvirnoj Konvenciji UN o promeni klime i Sporazuma iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Pariza i usklađuje domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Vlada napominje da se predloženim zakonom Srbija zadržava pravo da kreira zakonodavni okvir i postavlja ciljeve razvoja, uzimajući u obzir sve specifičnosti privrednog i energetskog sektora i druge nacionalne socio-ekonomske parametre.
Ukazuje se da zakon postavlja pravni okvir za dalje delovanje sa ciljem smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, što je jedan od pet strateških ciljeva Evropske unije i osnova zelene i cirkularne ekonomije.
Predlogom zakona, u čijoj su izradi učestvovale sve nadležne institucije, predviđa se donošenje Strategije niskougljeničnog razvoja Republike Srbije sa Akcionim planom u roku od dve godine, čije će važenje biti deset godina od stupanja na snagu ovog zakona.
Petogodišnja strategija zapošljavanjaČlanovi Vlade usvojili su i Strategiju zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine, kojom se definišu reformski koraci čiji je cilj uspostavljanje efikasnog tržišta rada u skladu sa ubrzanim tehnološkim razvojem.
Efekti predviđeni Strategijom su rast kvalitetne zaposlenosti kroz saradnju više sektora obrazovanja, privrede, finansija, socijalne zaštite i lokalnih samouprava, a usmereni su na unapređenje ponude i tražnje za radom.
Posebne mere predviđene su za unapređenje položaja žena, mladih, osoba sa invaliditetom, korisnika novčane socijalne pomoći, kao i Roma i Romkinja, imajući u vidu njihovu zastupljenost i druge karakteristike koje ukazuju na nepovoljan položaj na tržištu rada.
U fokusu će, kako se navodi, biti i druge ranjive kategorije nezaposlenih, koje bez dodatne i intenzivne podrške u traženju posla ne mogu samostalno da poprave svoj položaj na tržištu rada.
Nabavka besplatnih udžbenikaNa sednici je doneta odluka o finansiranju nabavke udžbenika sredstvima budžeta Republike Srbije, kojom se obezbeđuju besplatni udžbenici i druga nastavna sredstva za učenike osnovnih škola iz socijalno ugroženih porodica, za učenike koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, kao i za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji obrazovno-vaspitni rad ostvaruju po individualnom obrazovnom planu.
Besplatni udžbenici predviđeni su i za učenike kojima su neophodna prilagođena nastavna sredstva (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format), kao i za učenike koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u školskom sistemu.
Na sednici Vlada je dala i saglasnost za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji, sa sedištem u Novom Pazaru.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...


 Povezane vesti
Vujović: Zakon o klimatskim promenama približava tekovinama Evropske unije

Vujović: Zakon o klimatskim promenama približava tekovinama Evropske unije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2021, 17:42

"Zakon o klimatskim promenama koji je usvojila Vlada Srbije treba da doprinese smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i obezbedi prilagođavanje izmenjenim klimatskim uslovima", izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović...Predlog ovog zakona Vlada Srbije je juče...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.