Velika ponuda nafte uprkos smanjenju proizvodnje u SAD

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Maj.2015, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika ponuda nafte uprkos smanjenju proizvodnje u SAD

PARIZ - Velika ponuda nafte na globalnom tržištu nije smanjena, budući da druge zemlje nadoknađuju to što su SAD smanjile proizvodnju tog energenta iz škriljaca u svjetlu pada cijena nafte od polovine prošle godine, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

IEA navodi da je globalna ponuda nafte u aprilu mirovala na 95,7 miliona barela po danu, prenosi agencija Frans pres.

Organizacija je podigla prognozu proizvodnje nafte u državama van Organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << zemalja izvoznica nafte (OPEK) za 830.000 barela na 57,8 miliona barela dnevno.

Cijene nafte su od juna prošle godine oslabile više od 60 odsto, spustivši se ispod 50 dolara početkom 2015, nakon što je OPEK odbio da smanji proizvodnju uprkos globalnoj prezasićenosti.

OPEK, koji proizvodi nešto manje od trećine svjetske nafte, povećao je u aprilu proizvodnju nafte za 160.000 barela po danu, na ukupno 31,21 milion barela po danu, što je najviši nivo od septembra 2012, navodi IEA, dodajući da vjeruje da će globalna tražnja nafte u 2015. porasti na 93,6 miliona barela dnevno.

OPEK je juče u svom mjesečnom izvještaju naveo da će globalna tražnja nafte ove godine biti veća za 60.000 barela po danu. Rast tražnje imaće tek marginalni uticaj na ukupnu globalnu tražnju nafte, za koju se vjeruje da će dostići 92,5 miliona barela dnevno.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.