Uzbuna u Briselu zbog mogućih terorističkih napada

Izvor: Politika, 21.Nov.2015, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzbuna u Briselu zbog mogućih terorističkih napada

BEOGRAD – Belgijski premijer Šarl Mišel izjavio je danas da je odluka o podizanju nivoa uzbune u Briselu bila „zasnovana na preciznim informacijama o riziku od napada poput onog koji se dogodio u Parizu”.

Strahuje se da bi „nekoliko osoba naoružanih oružjem i eksplozivom” moglo da izvrši napade, „možda čak na više mesta”, rekao je on na konferenciji za štampu.

„Pozivamo građane da se ne predaju panici, da ostanu mirni. Preduzeli smo neophodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mere”, dodao je on.

(Foto Beta / AP)

Belgijski ministar unutrašnjih poslova Žan Žambon saopštio je posle sastanka vlade da je situacija „ozbiljna”, ali pod kontrolom i da je nivo opreza podignut na najviši stepen.

U međuvremenu, život u Briselu se, kako se čini, odvija normalno, na ulicama ima dosta automobla, a federacija belgijskih fudbalskih klubova je saopštila da će se utakmice ovog vikenda igrati po planu uprkos upozorenju vlade da treba otkazati utakmice i masovnije skupove.

Belgija je prethdno danas podigla nivo uzbune u Briselu na najviši, četvrti nivo, zatvorivši metro i upozorivši građane da izbegavaju mesta na kojima ima puno ljudi, zbog „ozbiljne i neposredne” pretnje napadom.

(Foto Beta / AP)

Nivo uzbune je podignut posle jučerašnjeg sastanka ministara EU posvećenog borbi protiv terorizma i nedelju dana posle napada terorista Islamske države u Parizu. Jedan od terorista, poreklom iz Brisela, još uvek je u bekstvu i prema vlastima „veoma opasan.„

Osumnjičeni ekstremista Salah Abdeslam, vratio se kući u Brisel iz Pariza gde se njegov stariji brat Brahim razneo eksplozivom u jednom kafiću.

„Savet građanima je da izbegavaju mesta gde ima puno ljudi, poput tržnih centara, koncerata, ili stanica javnog saobraćaja kad god je to moguće”, saopštio je portparol vladinog kriznog centra.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Vojska na ulicama Brisela zbog informacija o mogućem napadu

Izvor: Radio 021, 21.Nov.2015

Belgijski premijer Šarl Mišel izjavio je danas da je odluka o podizanju nivoa uzbune u Briselu bila "zasnovana na preciznim informacijama o riziku od napada poput onog koji se dogodio u Parizu"..."Strahuje se da bi nekoliko osoba naoružanih oružjem i eksplozivom moglo da izvrši napade, možda čak...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.