Ulice u centru grada zatvaraju se zbog spasovdanske litije

Izvor: Blic, 02.Jun.2011, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulice u centru grada zatvaraju se zbog spasovdanske litije

Povodom proslave Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdana, krsne slave Beograda danas će patrijarh srpski Irinej služiti liturgiju i predvoditi litiju, tokom koje će se povremeno zatvarati saobraćaj u centralnim gradskim ulicama.

Liturgija je počela u devet časova u Vaznesenjskoj crkvi, a u 11.30 časova, uz zvona sa svih gradskih i prigradskih crkava počeće litija.

Litija kreće ispred Crkve Svetog Vaznesenja, u Ulici admirala Geprata, a proći će ulicama Kneza Miloša, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kralja Milana, Terazijama, Knez Mihailovom, Pariskom, Kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, preko Zelenog venca, ulicom Kraljice Natalije i Dobrinjskom.

Ulice u kojima se kreće litija biće povremeno zatvarane u intervalu od 11 do 14 sati, a od 10 do 15 časova sa tih ulica biće uklonjeni svi privremeni montažni objekti koji ometaju trasu litije, saopštio je Sekretarijat za saobraćaj.

Kako je najavio sveštenik Vaznesenjske crkve Mile Milijančević, tokom litije, planirana su zaustavljanja na Terazijama, kod Saborne crkve, a pri povratku, u Crkvi u Ulici admirala Geprata, tokom kojih će se građani pomoliti.

Gradski zvaničnici će se isključiti iz kolone dok litija bude prolazila kroz ulicu Kraljice Natalije i krenuti sa ikonom, žitom, svećom i kolačem ka Starom dvoru, gde bi trebalo da stignu oko 13 sati i sa domaćinom slave gradskim arhitetom Dejanom Vasovićem upaliti sveću i kandilo.

Spasovdanski koncert

Večeras će u Ruskom domu biti organizovan tradicionalni Spasovdanski koncert.

Spasovdan je krsna slava Beograda, koji time čuva spomen na taj dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a verski praznik za gradsku slavu. Spasovdan je kao slava Beograda obnovljena 1993. godine kada je ulicama u centru grada prošla litija prvi put posle 46 godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.