U nestalom avionu Er Fransa putnici 33 nacionalnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2009, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U nestalom avionu Er Fransa putnici 33 nacionalnosti

PARIZ - U avionu kompanije Er Frans koji je danas nestao iznad Atlantika, prema preliminarnim podacima kojima raspolaže ambasada Srbije u Parizu, nema državljana Srbije, rečeno je večeras agenciji Beta u Ministarstvu spoljnih poslova. U avionu na letu između Rio de Ženeira i Pariz nalazilo se 228 putnika 33 nacionalnosti, među kojima 61 Francuz, 58 Brazilaca i 26 Nemaca, saopštilo je francusko ministarstvo saobraćaja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a prenela agencija AFP.

Agencija Hina je prenela da je u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija rečeno da je u avionu Er Fransa najverovatnije bio i jedan hrvatski državljanin.

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da prema zvaničnim podacima u avionu nije bilo državljana Slovenije.

Menadžer Er Fransa je rekao da je među putnicima bilo državljana, Angole, Argentine, Belgije, Kine, Filipina, Nemačke, Irske, Italije, Maroka, Norveške, SAD, Slovačke, Španije i Velike Britanije

U avion "Er Fransa", koji je rano jutros nestao između Brazila i Francuske sa 228 putnika, najverovatnije je udario grom, rekao je direktor za komunikacije te aviokompanije - Fransoa Brus. Francuski mediji navode da nema nade da je izbegnuto najgore.

"Erbas 330" je poleteo iz Rija de Ženeira u Brazilu juče u 19 časova i trebalo je da sleti na pariski aerodrom "Šarl de Gol" u 11,10 sati.

Avion je nestao iznad Atlantika posle nešto više od tri sata od poletanja.

Poslednji kontakt sa posadom aviona bio je kod brazilskog arhipelaga Fernando di Noronja, a nešto kasnije registrovan je i poslednji elektronski signal. Portugalske vlasti saopštile su da avion nije uleteo u zonu kontrole letenja na Zelenortskim ostrvima.

Na francuskom aerodromu vlada velika zabrinutost i otvoren je krizni centar za porodice putnika koje su počele da pristižu.

Sarkozi: Mali izgledi za pronalaženje preživelih

Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je da su "veoma mali" izgledi da budu pronađeni preživeli iz aviona francuske kompanije Er Frans koji je sa 228 putnika nestao jutros iznad Atlantika.

Sarkozi je dodao da su "sve pretpostavke u igri" kada se radi o utvrđivanju uzroka nestanka aviona koji je iz brazilskog grada Rija de Ženeira leteo za francusku prestonicu Pariz.

Francuski predsednik se susreo na pariskom aerodromu "Šarl de Gol" sa nekoliko porodica putnika koji su bili u avionu, i "rekao im istinu", odnosno da su "izgledi za pronalaženje preživelih veoma mali".

Sarkozi je naveo da će pronalaženje aviona "biti veoma teško", jer je zona potrage "neizmerna".

Dodao je da je Francuska tražila pomoć od Amerikanaca, odnosno njihove satelitske opreme kako bi locirala avion.

Ministar za životnu sredinu Žan Luj Borlo izjavio je radiju Evropa 1 da "ozbiljno treba uzeti u obzir najtragičniju pretpostavku".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.