Tomas Hobs − prevratnički filozof modernog doba

Izvor: Studnel.com, 04.Dec.2015, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tomas Hobs − prevratnički filozof modernog doba

Imao je samo četranest godina kada je preveo Euripidovu Medeju na latinski jezik. Sledeće godine odlazi u Oksford gde uči sholastičku logiku i Aristotelovu filozofiju. Još u ranoj mladosti pažnju su mu privlačila dela Galileja i Keplera. Jedan deo života provodi u Parizu gde izučava Euklida. Boravak u ovom gradu obeležila je činjenica da mu je Dekart poslao rukopis svojih Meditacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << pre objavljivanja, pa štampani oblik uključuje i Hobsove primedbe, kao i Dekartove odgovore. Najveći i najoriginalniji Hobsov doprinos svakako je vezan za teoriju o prirodnom stanju ljudi i načinu njegovog prevazilaženja stvaranjem države kao oblika ugovaranja između pojedinaca.
Jedno od najuticajnijih dela političke filozofije jeste Hobsov političko-filozofski spis Levijatan iz 1651. godine. Reč levijatan je hebrejskog porekla i znači morsko čudovište. Hobs u Levijatanu zastupa tezu da je u interesu čoveka da izađe iz prirodnog stanja u kome svako vodi rat protiv svih i da kroz društveni ugovor formira državu koja će obezbediti društveni mir. Nakon objavljivanja ovog dela, Hobsov racionalizam i kritika katoličke crkve nailaze na oštru osudu, čija je eskalacija doprinela da Hobs prebegne u London odustajući od svake političke aktivnosti. Nakon teške zaraze kuge 1665. godine i izbijanja velikog požara 1666. godine u Londonu, posebna pažnja se obraća na njegove tzv. ateističke spise, pa nije bio u mogućnosti da štampa bilo koje svoje škakljivo delo u Engleskoj. 
Izvori: knjizara.com , mycity.rs.

tomas hobsfilozoffilozofijalevijatanna danasnji danbiografija

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.