Toma Piketi odbio nominaciju za Legiju časti

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Jan.2015, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toma Piketi odbio nominaciju za Legiju časti

PARIZ - Ugledni francuski ekonomista Toma Piketi, autor djela "Kapital u 21. vijeku", odbio je danas nominaciju za najviše francusko odlikovanje Legiju časti, u znak neslaganja sa sadašnjom vladom Francuske.

"Odbijam ovu nominaciju zato što mislim da uloga vlade nije da procjenjuje ko je častan", izjavio je Piketi za AFP.

"Bolje bi im bilo da se koncentrišu na ponovno oživljavanje (ekonomskog) rasta u Francuskoj i Evropi", dodao je Piketi, koji je nekad bio blizak >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Socijalističkoj partiji, ali se distancirao od politike predsjednika Fransoa Olanda.

Uz Piketija, na današnjoj listi nominovanih za Legiju časti je još jedan francuski ekonomista - Žan Tirol, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2014.

Piketi je privukao pažnju javnosti svojom knjigom o rastućoj ekonomskoj nejednakosti, koja je prodata u oko 1,5 miliona primjeraka.

Kniga je naročitu popularnost stekla u SAD, dok je u Francuskoj naišla na nešto slabiji prijem, djelimično i zbog Piketijevih oštrih kritika Olandove vlade zbog toga što je Oland odstupio od fiskalnih reformi obećanih u predsjedničkoj kampanji, uključujući i progresivniji sistem oporezivanja.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.