Susreli se potomci Franca Ferdinanda i Gavrila Principa

Izvor: N1 televizija, 11.Nov.2018, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susreli se potomci Franca Ferdinanda i Gavrila Principa

Dok su svetski lideri bili u Parizu povodom stogodišnjice primirja kojim je završen Prvi svetski rat, dvoje potomaka Franca Ferdinanda i Gavrila Principa susrelo se u Gracu, u Austriji, kako bi obeležili atentat koji je bio povod za njegov početak.

Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode Franca Ferdinanda i Branislav Princip, pranećak Gavrila Principa, pružili su jednom drugom ruke u sklopu događaja nazvanog "Rukovanje za mir", prenela je agencija Hina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
"Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan", rekao je organizator susreta, austrijski umetnik Igor Petković.

On je, kako se navodi, u Gracu organizovao niz kulturnih događanja povodom 100. godišnjice završetka rata i pozvao najbliže rođake dve porodice koje su bile direktno upletene u početak Velikog rata.

Vek kasnije, Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Aršteten, gde su Franjo Ferdinand i Sofija sahranjeni, a Branislav Princip se bavi filmom u Srbiji, navodi Hina prenoseći DPA.

Gavrilo Princip, za mnoge južnoslovenski junak, za druge srpski nacionalista, ubio je austrijskog prestolonaslednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine, što je iskorišćeno kao povod za rat koji je, mesec dana kasnije, Austro-Ugarska objavila Srbiji.

To je bio početak Prvog svetskog rata koji je za posledicu imao i raspad Habsburškog carstva.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Rukovanje porodica Franje Ferdinanda i Gavrila Principa (FOTO)

Izvor: Danas, 11.Nov.2018

- U senci današnje ceremonije obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata u Parizu, dvoje ljudi našlo se u austrijskom gradu Gracu da bi, na svoj način, obeležili atentat koji je bio povod početak tog sukoba. Članak Rukovanje potomaka Franje Ferdinanda i Gavrila Principa se pojavljuje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.