Surovi islamista repovao na francuskoj televiziji

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jan.2015, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Surovi islamista repovao na francuskoj televiziji

PARIZ - Šerif Kuači (32), jedan od dvojice braće islamista koji su osumnjičeni za masakr u redakciji lista "Šarli ebdo" u Parizu i koji su trenutno u bjekstvu, još 2005. godine se pojavio u jednom dokumentarnom filmu na francuskoj televiziji.

Jedan francuski kanal je u okviru dokumentarnog programa preneo riječi Šarifa Kuačija, koji je opisivao kako je njega i njegovog brata imam Farid Benjetu uveo u radikalni islamizam.

Prema tadašnjim Šerifovom priznanju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << imam im je činio da se obojica "osjećaju važno".

U emisiji je rekao da je imam Farid uticao na njega, a prepričao je i kako su ga učili da koristi kalašnjikov.

"Farid mi je rekao da su njegovi tekstovi dokaz zašto je dobro biti bombaš samoubica. On u svojim tekstovima piše kako je dobro umrijeti kao mučenik", tadašnje su riječi Šerifa Kuačija.

Policijske snage koje su danas pretražile stan Šerifa Kuačija pronašle su snimke propovjednika mržnje, kao i dječiju pornografiju, prenosi Blic.

Braća su rođena u Parizu. Ostali su siročad i živjeli u Bretanji. Sa 18 godina su se preselili u Pariz i živjeli u siromašnoj stambenoj četvrti u 19. arondismanu.

Šerif je već tada hapšen zbog dilovanja droge i sitnog kriminala. Radio je kao kurir, prodavac ribe, instruktor fitnesa, a jedno vrijeme se okušao i kao reper.

O njegovom starijem bratu Saidu (34) zna se mnogo manje.

Ubrzo su regrutovani u lokalnu bandu koju su vodila dva imama iz sjevernog Pariza, a jedan od njih bio je Farid Benjetu - domar koji je postao imam.

Radi se o bandi mladih huligana koja je postala radikalna, kako ih je opisala francuska obavještajna antiteroristička jedinica.

Vjeruje se da je Šerif postao radikalni islamista 2003, nakon lošeg postupanja prema Iračanima u zatvoru Abu Graib i invazije na Irak.

On je, pod vođstvom emira Farida Benjetua, regrutovao džihadiste za Irak, tamošnji ogranak Al kaide.

Šerif Kuači je hapšen tri puta - 2005, 2008 i 2010. Osuđen je 14. maja 2008. na tri godine zatvora zbog povezanosti sa džihadistima u Iraku.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.