Supersnažni laseri otvaraju nove perspektive

Izvor: Vostok.rs, 15.Feb.2011, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Supersnažni laseri otvaraju nove perspektive

15.02.2011. -

Supersnažni laser stvara se u Rusiji, na univerzitetu Nižnjeg Novgoroda. Za manje od godinu dana na bazi rada fizičkog fakulteta na Univerzitetu pojaviće se uređaj koji će biti milion puta snažniji od najveće električne centrale u svetu. Sfera njegove primene je od fundamentalnih naučnih istraživanja do lečenja raka.

Za realizaciju projekta pozvan je stručnjak čuven u svetu, direktor pariskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Instituta ekstremnih svetlosnih polja, profesor Žerar Muru. On je uveren da naučna laboratorija koja se pravi za istraživanja u oblasti snažnih lasera otvara ogromne mogućnosti.

O, perspektive su vrlo velike! Radimo u oblasti laserkse fizike, koja se bavi delovanjem svetlosti i materije. To je danas vrlo aktuelno. Na primer: mi želimo da shvatimo fiziku praznine, možemo da je razložimo na elemente. Ova fundamentalna istraživanja imaju veliki značaj, nadalje će omogućiti da se razrade metode lečenja raka jonima.

Reč je stvaranju principijelno novih pravaca u medicini, kao što je protonska terapija, laserska tomografija. Malobrojne naučne grupacije mogu da razvijaju takva istraživanja: njih izvode samo na bazi snažnih lasera koji se mogu na prste izbrojati u svetu, kaže koordinator projekta sa ruske strane, profesor Univerziteta u Nižnjem Novgorodu, Mihail Bakunov.

Mi već imamo laser koji je četvrti po snazi u svetu. Njegova snaga će biti uvećana otprilike 20 puta u okviru ovog projekta. To će nam omogućiti da generišemo protonske snopove. Oni će početi lokalno da spaljuju tumor na određenoj dubini unutar ljudskog tela, dok se zračenja koja se koriste danas absorbuju u površinskom sloju i spaljuju sve na svom putu.

Uređaj koji se pravi na univerzitetu u Nižnjem Novgorodu pruža nam osnove da pretendujemo na učešće u zanimljivom evropskom projektu uz učešće četiri zemlje, kaže dopisni član RAN, fizičar Aleksandar Sergejev. U svakoj zemlji će biti izgrađen novi institut. Već se zna da će se oni pojaviti u Mađarskoj, Češkoj, Rumuniji.

Četvrti institut je najzanimljiviji i najsprestižniji. Njegovo mesto za sada nije određeno. Nadamo se da će to biti Rusija. Rusija ima tehnologiju i ona će uskoro biti dovedena do nivoa kada možemo da kažemo da smo svetski lideri u toj oblasti. Takvih snažnih lasera sa ovom tehnologijom više nema u svetu.

Projekat univerziteta u Nižnjem Novgorodu postao je prošle godine jedan od pobednika Svetskog konkursa i dobio je garant vlade zemlje u visini od 150 miliona rubalja ili 5 miliona dolara. Osnovni koordinator projekta, profesor Žerar Muru planira periodično da dolazi u Nižnji Novgorod, kao sada, na 4 meseca, i da se bavi novom laboratorijom.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.