Srbi mogu i dalje u Francusku po Šengenu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2015, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi mogu i dalje u Francusku po Šengenu

Ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro izjavila je danas da srpski državljani i dalje mogu u Francusku da ulaze po šengenskim pravilima, iako je ta zemlja posle terorističkih napada u Parizu uvela dodatne kontrole na granicama.

"Nasuprot glasinama, Francuska neće tražiti ukidanje šengenskih sporazuma. Naprotiv, mere koje tražimo kako bismo organizovali evropski odgovor na migrantsku krizu imaju za cilj da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Šengenska zona funkcioniše jedinstveno i efikasnije", rekla je Moro u intervjuu "Blicu".

Ona je napomenula da je suspenzija Šengenskog sporazuma, iz bezbednosnih razloga, bila najavljena još pre terorističkih napada.

"Tu meru smo predvideli i najavili pre napada, kako bismo bolje obezbedili veliki događaj čiji je Francuska domaćin krajem novembra i početkom decembra", rekla je Moro, podsetivši da će u Parizu uskoro biti održana velika međunarodna konferencija o klimatskim promenama.

Kako je ukazala, suspenzija Šengenskog sporazuma i privremeno uspostavljanje kontrole na unutrašnjim granicama Evropske unije predviđeni su sporazumima i više puta su već bili primenjivani uoči velikih skupova koja se smatraju rizičnim.

Objašnjavajući mere koje Francuska traži kako bi se organizovao evropski odgovor na migrantsku krizu, a u cilju boljeg funkcionisanja Šengenske zone, Moro je navela da one predviđaju postavljanje evropskih graničara na spoljnim granicama EU, bolju razmenu informacija o sumnjivim osobama i uspostavljanje takozvanih hot-spotova za izbeglice u Grčkoj i Italiji.

Kako je precizirala, hot-spotovi će omogućiti da se izbeglice registruju samo jednom, što će olakšati njihovo raspoređivanje među različitim zemljama EU, kao i da budu razlikovani od onih kojima nije potreba hitna međunarodna zaštita, nemaju pravo na azil i treba da se vrate u svoje zemlje.

Moro je istakla da Francuska podržava raspodele izbeglica i podsetila da je Pariz prihvatio da za dve godine primi njih 32.000.

Prema njenim rečima, francuske vlasti su svesne toga da se među izbeglicama mogu nalaziti i teroristi, ali naglašava da baš zato treba odbaciti svako poistovećivanje.

"Ne pridodajmo izbeglicama, koje i same beže od terorizma i rata, na svu njihovu patnju još i to što ćemo ih pomešati sa njihovim dželatima", rekla je Moro.

Na pitanje da li je Rusija potencijalni saveznik Francuske u ratu protiv terorista i Islamske države, ona je rekla da je vreme da se koncentrišu napori protiv džihadističke organizacije.

"Rusija je to sada shvatila", zaključila je ambasadorka Francuske u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srbi i dalje mogu u Francusku po pravilima Šengena

Izvor: Akter, 22.Nov.2015

Ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro izjavila je danas da srpski državljani i dalje mogu u Francusku da ulaze po šengenskim pravilima, iako je ta zemlja posle terorističkih napada u Parizu uvela dodatne kontrole na granicama.."Nasuprot glasinama, Francuska neće tražiti ukidanje šengenskih...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.