Srbi Iliću i firma i odšteta

Izvor: B92, 21.Nov.2011, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi Iliću i firma i odšteta

Beograd -- Agencija za privatizaciju moraće biznismenu Srbi Iliću, vlasniku kompanije Junivorld da vrati Srbija turist, da isplati odštetu i sudske troškove.

Ilićev Junivorld kupio je pre više od osam godina 70 odsto akcija "Srbija- turista" za 1,1 milion dolara, uz obavezu da u naredne tri godine investira devet miliona evra, ali je Agenciija za privatizaciju 2006. donela rešenje o poništenju privatizacije, što je dovelo do sudskog postupka i međunarodne arbitraže u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Parizu.

Međunarodni arbitražni sud je maja ove godine doneo „konačnu i obavezujuću" odluku kojom se stavlja van snage „nezakonito" rešenje Agencije iz 2006. godine o poništenju privatizacije „Srbija- turista", u čijem su sastavu svi najveći hoteli u Nišu.

„Srbija- turist" u svom sastavu ima motel „Nais" na autoputu Niš - Beograd, hotele „Ambasador", „Park" i „Niš„ u centru grada, i hotele „Ozren" i „Partizan" u Niškoj Banji. Svi hoteli danas su zapušteni ili ne rade, a zaposleni u „Srbija- turistu" mesecima nisu primili zarade.

Prema međunarodnoj odluci, država Srbija mora „Junivorldu" da vrati „Srbija- turist" i još mu isplati odštetu od tri miliona evra i milion dolara s kamatom. Ilić je nedavno obavestio nadležne da je spreman da nastavi sa investiranjem u „Srbija- turist", kao i da hotel „Niš„, koji je u njegovom sastavu, pretvori u prvi „Holidej in" u Srbiji.

Na takvu odluku suda Agnecija za privatizaciju žalila se Privrednom sudu u Beogradu, tražeći da se poništi odluka Međunarodnog arbitražnog suda u Parizu, ali je Privredni sud obacio ovaj žalbeni zahtev.

Pravni zastupnik Junivorlda, advokat Nebojša Stanković kaže da je prema presudi Privrednog suda u Beogradu, Agencija je obavezna i da u roku od osam dana Junivorldu isplati 580.000 dinara na ime naknade parničnih troškova.

Ali, Agencija ima pravo da se u istom roku žali na presudu Privrednog suda, a ako to učini o žalbi će odlučivati Apelacioni privredni sud u Beogradu.

Time se iscrpljuju redovna pravna sredstva i presuda Apelacionog suda trebalo bi da bude konačni kraj ovog dugogodišnjeg postupka - kaže za Danas advokat Stanković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.