Izvor: Radio 021, 07.Dec.2018, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekcija dokumentarca o Milanu Konjoviću u subotu u Beljanskom

Dokumentarni film "Stvaranje – Slikar Milan Konjović" biće prikazan u subotu, 8. decembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

U dokumentarnom filmu "Stvaranje – Slikar Milan Konjović", umetnik nas upoznaje sa svojim umetničkim težnjama, pogledom na život i stvaralačim inspiracijama. Film je snimljen 1973. godine u produkciji TV Novi Sad (urednik Dušan Popov, scenarista Dragan Stojkov, reditelj Božidar Kalezić.

Slikar Milan Konjović (Sombor, 28. januar 1898 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << – Sombor, 20. oktobar 1993), boraveći u Pragu, Beču i Parizu, kao i u rodnom Somboru, formirao je prepoznatljiv ekspresionistički izraz. Od ranih godina posebno posvećen Parizu, učestvovao je na Salonima od 1926. godine, a prvi put samostalno izlagao takođe u Parizu 1931. godine. U osamdeset godina dugoj umetničkoj karijeri Konjović je imao više od 300 samostalnih izložbi, a njegova dela učestvovala su i na 700 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je član umetničkih grupa "Oblik" i "Dvanaestorica", učesnik u osnivanju i radu umetničkih kolonija (Senta, Bačka Topola, Bečej, Ečka), direktor Gradskog muzeja u Somboru i prijatelj Pavla Beljanskog.

Program će početi u 17 časova, a ulaz na projekciju je slobodan.

Projekcija je deo pratećeg programa izložbe "Milan Konjović iz novosadskih kolekcija".

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Projekcija dokumentarca o Milanu Konjoviću danas u Beljanskom

Izvor: Radio 021, 08.Dec.2018, 08:23

Dokumentarni film "Stvaranje – Slikar Milan Konjović" biće prikazan danas u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog...U dokumentarnom filmu "Stvaranje – Slikar Milan Konjović", umetnik nas upoznaje sa svojim umetničkim težnjama, pogledom na život i stvaralačim inspiracijama. Film je snimljen 1973....

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.