Prodaje se Napoleonov rukopis iz 1805. godine za milion evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2021, 18:21

Prodaje se Napoleonov rukopis iz 1805. godine za milion evra

Rukopis Napoleona Bonaparte na 74 strane, o pobedi u bici kod Austerlica, napisan 1805. godine biće ponuđen na aukciji u Parizu za milion evra.

Napoleon je tekst rukopisa diktirao svom ađutantu generalu Anri Gatijen Bertrandu tokom egzila na ostrvu Sveta Jelena i sadrži nekoliko njegovih ispravki teksta, piše Gardijan.

Rukopis govori o sukobu Napoleonove vojske sa rusko - austrijskim snagama, što se smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njegovim najvećim uspehom i vodi čitaoce kroz pripreme za bitku i samu borbu, a upotpunjen je planom koji je na papiru nacrtao Bertrand.

Zanimljivo je što Napoleon nije sebe u tekstu pominjao u prvom licu jednine, već kao "cara".

Prodaja rukopisa poklapa se sa 200-godišnjicom Napoleonove smrti.

Aukcija je deo sajma umetnosti Brafa koji se održava u 126 galerija u 13 zemalja od 27. do 31. januara, a sam rukopis biće do kraja meseca izložen u pariskoj galeriji "Umetnost i autogrami".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.